Egészség

“A férfiak gyávák és hiúk” – beszélgetés Szacsvay Lászlóval

A tüdőrák után a prosztatarák a leggyakoribb halálozási ok a férfiak körében. Szacsvay László megküzdött a betegséggel, és győztesen került ki a harcból. A művész úrral félelemről, humorról és a nők szerepéről beszélgettünk.


A prevenció nagykövete

Szacsvay László 1947-ben született Budapesten. Miután 1971-ben elvégezte a Színművészeti Főiskolát, először a Nemzeti Színház, majd 1982-ben a Katona József Színház társulatának tagja lett. A Kiváló Művész, és Érdemes Művész-díjjal is kitüntetett Jászai Mari-díjas színművész az elmúlt években többször is nyilatkozott a megbetegedéséről. Szinte a megelőzés szószólójává vált. “Ha felkérnek, mindig nyíltan beszélek arról, hogy prosztatarákom volt – meséli. – Sosem titkoltam, és ez a hozzáállás a gyógyulásban is sokat segített. A titkok csak elsorvasztják az embert. Magamtól persze eszem ágában sem lett volna ilyen tollakkal ékeskedni, de ha már megmaradtam, akkor szeretném mindenki figyelmét felhívni a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságára. Nekem is egy ilyen vizsgálat mentette meg az életemet. Csak azért keveredtem be a kórházba anno, mert kiütések jelentek meg a testemen. Ezekre kaptam gyógyszert, aminek köszönhetően meg is szűntek a panaszok. Mégis úgy éreztem, itt az ideje egy teljes körű kivizsgálásnak. Azt mondtam: na, kisöreg, talán most már el kellene menni kivizsgáltatni magadat, hogy kiderüljön, miként állsz az Úr színe előtt. A leletekből kiderült, hogy már csak fél lábon” – emlékszik vissza a színművész.

A nő hatalma

“Legyünk őszinték, ugyan ki szeret orvoshoz járni? Ez különösen igaz a férfiakra, akik – még ha néha mást is állítanak – sokszor gyávák és végtelenül hiúk. A nők sokkal nyitottabbak nálunk, akár úgy is mondhatnám, praktikusabbak. És nem utolsó sorban mindent el tudnak érni az »erősebbik nemnél« – vallja a művész úr. – Igenis rá kell beszélni a kedves papát, férjet vagy szeretőt arra, hogy elmenjen az orvoshoz, vizsgáltassa ki magát. Nem szabad ránk hagyni a rigolyáinkat. Ötven év felett minden férfi életében eljön az az időszak, amikor a prosztata-elváltozások vizsgálata fontossá válik. Egész egyszerűen kétféle hímnemű ember létezik: az, akinek volt, és akinek lesz prosztataproblémája. Sajnos ez a kis szerv nagyon veszélyessé tud válni. Ha nem kezeljük időben, akkor a rákos sejtek bekerülhetnek a nyirokrendszerbe, és szétterjedhetnek az egész testben. Ezért borzasztóan fontos a szűrővizsgálat.”


Az orvostudomány fejlődése

Szacsvay Lászlónál közel hat éve diagnosztizálták a prosztatarákot. Azóta az orvostudomány hatalmas fejlődésen ment keresztül, az elmúlt években számos új terápiás eljárás jelent meg. Ma már laparoszkópos műtétttel végzik a beteg szerv eltávolítását. Az eljárás lényege, hogy öt kis bőrnyíláson keresztül bevezetett speciális eszközökkel operálják ki a tumoros prosztatát. Ezzel a nagy, feltárásos műtét elkerülhető, gyakorlatilag vérzés sincs, a klinikai tartózkodás, a gyógyulási idő pedig jelentősen lerövidül. “Az én esetem óta komoly változásokon ment át az orvostudomány. Én még egy több órás, nagy műtéten estem át, vagyis teljesen felnyitottak. Ezért a felépülésem sem ment olyan gyorsan.”

Humorral a rák ellen

Bár a lábadozás időszaka nem volt könnyű, a művész úr egy percre sem felejtette el, hogy a pozitív hozzáállás elengedhetetlen a gyógyuláshoz. “Az utókezelés borzasztóan fontos – meséli. – Nekem volt egy csodálatos intimtornászom, egy gyönyörű kis hölgy, életemben nem nevettem még annyit, mint akkor. Bár maga az intim torna zavarba ejtő is lehetett volna, mi inkább nevettünk egy jót a helyzet abszurditásán. Folyamatosan gyakoroltam a tornát, és mindent megtettem a gyors felépülésért.” Még hozzáteszi: “Nincs semmi titkom, nem vagyok se bátor, se nagyon erős. Egyszerűen azért éltem túl, mert kínomban is tudtam röhögni magamon.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top