Egészség

A világon először fertőzött meg macska embert tbc-vel

A házimacskák esetleg úgy kaphatták el a fertőzést, hogy borzüregbe merészkedtek, vagy olyan rágcsálókkal kerültek kapcsolatba, melyek szintén jártak a borz barlangjában.

A világon először fertőzött meg macska embert tbc-vel: két esetben tesztek bizonyították, hogy a kórokozó a háziállattól származik – közölte a brit közegészségügyi hatóság (PHE). A két beteg szervezete jól reagál a kezelésekre.

Az állatorvosok szerint a házi macskák úgy kaphatták el a fertőzést, hogy borzüregbe merészkedtek, vagy olyan rágcsálókkal kerültek kapcsolatba, melyek szintén jártak a borz barlangjában. A hatóság szakértői szerint állat úgy fertőzheti meg az embert, hogy a légző- vagy emésztőrendszerébe jut az állatból származó kórokozó, vagy úgy, hogy az ember bőrsérülése érintkezik a beteg vagy elhullott állattal.

Danielle Gunn-Moore, a macskabetegségek kutatója azonban úgy véli, nem szabad azt gondolni, hogy csak borzokat és szarvasmarhát fertőz a kórokozó. Volt már olyan esete, ahol kutyáról került át emberre a Mycobacterium bovis baktérium, mely a tbc egyik kórokozója.

Tavaly az AHVLA brit állat-egészségügyi laboratórium kutatói 9 macskát vizsgáltak meg, melyek ezt a mikrobát hordozták. A PHE 39 olyan embernek ajánlotta fel a tbc-szűrést, aki érintkezhetett a 9 fertőzött macskával. Közülük 24-en éltek a lehetőséggel, kettejüknél már kialakult tuberkulózist diagnosztizáltak, másik két embernél csak lappangott a kór. A 2 betegnél kimutatták, hogy Mycobacterium bovis fertőzte meg őket. A két utóbbi esetben a tesztek egyértelműen bizonyították, hogy macskától származott a kórokozó. A PHE azóta nem értesült újabb macskafertőzésről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top