Egészség

14 éven át halszaga volt egy nőnek

Hiába fürdött és illatosította magát.
Ellie
Ellie

A brit Ellie James életét 14 éven át keserítette meg egy bizarr betegség, az úgynevezett trimetilaminuria, vagyis a halszag-szindróma.

A betegség 30 éves korában jelentkezett nála: a szervezete nem tudott  megbirkózni bizonyos élelmiszerekkel, így például a hússal, a hallal, a kávéval és a tejtermékekkel, és ha ilyeneket fogyasztott, a teste halszagot kezdett árasztani.  Később már hiába mellőzte az étrendjéből ezeket az élelmiszereket, a halszag továbbra is megmaradt.

Az asszony naponta ötször fürdött és illatosította magát, de mindhiába. Rendszeresen megaláztatások érték a szaga miatt, főleg az utcán és tömegközlekedési eszközökön, de előfordult olyan is, hogy egy dezodort talált a postaládájában, vagy épp a kollégái lepték meg egy szappannal vagy parfümmel, célozva ezzel arra, hogy büdös.

Ellie egyre nehezebben viselte a betegségével járó megpróbáltatásokat, és előfordult, hogy kétségbeesésében konyhai tisztítószerrel súrolta a bőrét addig, míg az ki nem sebesedett.

Az asszony először 2005-ben fordult orvoshoz, ám a szakember a személyes higiéniáról oktatta ki. Ez az élmény annyira megviselte, hogy csak egy évvel később mert felkeresni egy másik doktort, akivel hosszasan próbálták kideríteni, mi okozhatja a kellemetlen szagot.

2007-ben aztán orvosával rátaláltak egy internetes fórumra, ahol Ellie-hez hasonló problémával küzdők cseréltek tapasztalatot. Végül ezen keresztül jutott el egy endokrinológushoz, aki antibiotikumokat írt fel, illetve diétát javasolt neki. Bár gyógymód egyelőre nem létezik a betegségére, de ezek a változtatások némi javulást hoztak számára. Mindemellett ma már, ha valakin látja, hogy fintorog a szaga miatt, megszólítja és elmagyarázza neki, hogy ez egy betegség, amiről nem tehet. Az asszony azért állt a nyilvánosság elé a történetével, hogy felhívja a figyelmet arra, ne mutogassunk ujjal olyan emberekre, akik esetleg a betegségük miatt különböznek az átlagtól, a sorstársait, illetve más, ritka betegségekben szenvedőket pedig arra akar ösztönözni, hogy ne adják fel és keressék a segítséget.

Forrás: Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top