Egészség

A szívinfarktus 6 meglepően ártalmatlan tünete

A filmekben ez is olyan egyszerűen zajlik. A főhős megmarkolja a mellkasát, kicsit megtántorodik, közli, hogy szívinfarktusa van, és amint elájul, a körülötte lévők máris hívják a mentőt. A valóságban azonban csak ritkán ilyen egyértelműek a tünetek, ezért gyakran nem is ismerik fel őket időben.

A szívinfarktus a leggyakoribb halálokok egyike – több embert öl meg, mint az összes rákfajta együttvéve. Pedig nem kellene minden esetben halálos csapásnak lennie – a szívinfarktus ugyanis nem hirtelen támad, hanem hosszú folyamat vége, amelynek első tünetei már hetekkel, vagy akár hónapokkal korábban jelentkezek, tehát alkalmat kínálnak a megelőzésre.

Itt ugyanis minden perc, minden óra számít. A szívinfarktus leggyakoribb oka az érelmeszesedés, amikor egy összezárult ér akadályozza a vérellást, így a keringésből kiesett terület lassan elhal. Minél lassabban jut a beteg orvoshoz, annál nagyobb lesz a károsodás.

Nekünk, nőknek különösen figyelni kell az apróbb jelekre, mert a tapasztalatok szerint mi kevésbé hozzuk a tiszta, tankönyvi tüneteket. Pedig a menopauza után már ugyanolyan esélyünk van a szívinfarktusra, mint a férfiaknak. Ráadásul a nők gyakran hajlamosak kicsinyellni a fájdalom mértékét is. Megesik, hogy napokig tart, míg a lábon kihordott szívinfarktussal orvoshoz mennek, mert éreznek ugyan mellkasi fájdalmat, de az olyan enyhe, hogy még fájdalomcsillapítót sem volt érdemes bevenni érte. Na persze, aki menstruációs görcsön és szülési fájdalom edződik, annak magasabb a fájdalomküszöbe – ám sajnos a károsodás ilyenkor már elképesztően nagy lehet. Figyelni kell hát magunkra is, és egymásra is. Mert a test, ha apró jelekkel is, de azért mindig üzen.

1. Légszomj, zihálás, köhögés

Amikor kapkodunk a levegő után, a test azt üzeni, hogy pihennünk kell. De mi van akkor, ha igazából nem is erőltettük meg magunkat? Ha ülés, fekvés közben sincsen elég levegő? Ez már mindenképp olyan tünet, amit érdemes megemlíteni az orvosnak, mert arra utalhat, hogy a szív extra erőfeszítéssel tudja csak fenntartani a vérkeringést, és ez kifárasztja az egész szervezetet. A nőknél gyakran ez a szívinfarktus első tünete, és gyakran már hónapokkal a tényleges roham előtt jelentkezik.

2. Fokozott izzadékonyság

Ha mostanában többet izzadsz, mint korábban, pedig nem vagy sokkal aktívabb és nem edzés közben ver le a víz, akkor lehet, hogy ez is a szívinfarktus egyik korai jele. A lassan szűkülő artérián sokkal nehezebben tudja keresztülpumpálni a vért a szív, ez az extra erőfeszítés túlhevíti a szervezetet, ennek a hőnek a csökkentésére fokozódik az izzadás. Ha úgy érzed, feltűnően hideg, nyirkos izzadság ver le, mindenképp menj orvoshoz. Szívpanaszokkal küzdő nőknél az éjszakai izzadás is gyakori.

3. Duzzadt végtagok

Mivel a szív, s vele a vérkeringés hatékonysága egyre csökken már a szívinfarktus előtt is, így a szövetek közti folyadék mennyisége szép lassan növekedni kezd. Általában a boka, a láb az, amely először megduzzad, azt szokták mondani: “visszatartja a vizet”. Ha valaki hirtelen vizesedést tapasztal, érdemes felkeresnie az orvost, aki kivizsgálja, mi áll a dolog hátterében.

A szívinfarktus hat meglepően ártalmatlan tünete

4. Emésztési zavar

Közvetlenül a szívinfarktus előtti napokon sokan tapasztalnak enyhe emésztési zavart, hányingert, émelygést. Ám mivel a szívinfarktus az idősebbek körében gyakoribb, akik amúgy is gyakran kínlódnak hasonló panaszokkal, gyakran oda sem figyelnek erre a tünetre, vagy egyszerű gyomorrontásnak gondolják, különösen mert a hányinger és a hányás gyakran fordul elő a szívinfarktus közben is, megzavarva a beteg körül lévőket, akik így nem is tudják, hová tegyék ezt a rosszullétet. Mindenképp érdemes gyanakodni, ha a meglévő panaszok súlyosbodnak, nem reagálnak a megszokott gyógyszerekre, vagy most jelentkeznek először.

 

5. Fájdalom, feszülő érzés

Na igen, ez meglehetősen általános és nehezen megfogható fogalom, de a helyzet az, hogy a szívinfarktus fájdalma bárhová kisugározhat testszerte. Általában a bal karban jelentkezik, de előfordulhat a has felső részén, a vállban, a háton, a torokban, de akár a fog vagy az állkapocs is erősen belesajoghat. Ha tudjuk, hogy nem ütöttük be, nem tudunk rá okot, és esetleg még egy a fentivel megegyező tünetet is produkálunk mellé, érdemes gyanakodni, hogy talán komolyabb a helyzet, mint gondolnánk.

6. Mellkasi fájdalom, nyomás, kényelmetlenség

Fontos észben tartani, hogy nem minden szívinfarktusnál jelentkezik – de ez a legkönnyebben felismerhető jel, amit éppen ezért soha nem szabad figyelmen kívül hagyni. Lehet nagyon erős és fájdalmas, mintha egy elefánt ülne az ember mellkasára, de előfordulhat, hogy sokkal enyhébb, inkább tompa nyomásnak tűnik. A lényeg, hogy ha a szegycsont alatti területen hirtelen fájdalmat tapasztalunk, érdemes felhívni a mentőket és tanácsot kérni, mit tegyünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top