Egészség

Ugyanolyan káros az elektromos cigi, mint az igazi?

K. Gabi vagyok, nikotinfüggő. Abszolút első kézből és tapasztalatból alátámaszthatom, hogy a cikkben leírt kutatások eredményei megállják a helyüket. Most, hogy mindezt már tudom, elásom a kert végébe, aztán gyújtom fel az összes e-cigimet, ígérem.

Az e-cigikről még az is hallott, aki egyébként sosem dohányzott életében. A körülötte kialakult jogi vita politikai ügy, amivel mi nem kívánunk foglalkozni. Van azonban egy másik aspektusa is az e-ciginek: kutatások sora indult el, hogy milyen pszichés és fizikai függőséget okozhatnak ezek a dohányzást helyettesítő eszközök.

Egyre többen azért szívják az e-cgit, mert ezzel könnyebb leszokni a dohányzásról. Való igaz, hogy a most már nálunk is kapható konstrukció ad annyi füstöt, amivel helyettesíthető a sima cigaretta érzete. Ráadásul még büdösek sem leszünk tőle, a nikotinos liquid – köznyelvben: lötty – kapható számtalan ízben, és a pára illata is kellemes a környezetünk számára. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy bárhol “rágyújthatunk” vele, az éttermekben, kocsmákban sem kell száműzni magunkat az ajtó elé, nyugodtan pöfékelhetünk az asztalnál üldögélve. Most még.

Nikotinmérgezés duplán

A legújabb tudományos eredmények azt sejtetik, hogy hamarosan nem lehet majd már bárki orra alá párologtatni büntetlenül. A Kaliforniai Egyetem tudósai szerint a nikotinos liquidek egyenesen mérgezőek, mivel olyan koncentrációban tartalmaznak nikotint, hogy könnyen túladagolhatjuk magunkat. Mert míg a cigarettával egy szállal adott mennyiségű nikotint juttatunk a szervezetünkbe, addig az e-cigit szinte nonstop szipkázzuk. A folyamatos nikotinadagolással pedig könnyen mérgezéses tüneteket produkálhatunk egy-egy átdohányzott nap után.

 

A rák sem kerül el

A nikotinmérgezés csak az egyik negatív hatás. A Clinical Cancer Research rákkutató intézet felmérése szerint ugyanis egyáltalán nem kerülhető el a tüdőrák azzal, ha csak e-cigit szívunk. A kísérletek kimutatták, hogy ugyanolyan hatással van az e-liquid a hörgőkre, mint a mezei cigaretta füstje. Ugyanúgy deformálódást okozhat, ami logikus is, tekintve, hogy mindkét füst idegen anyag a tüdőnk számára, aminek semmi keresnivalója nem lenne ott természetes állapotában.

Nincs leszokás, függés van

Már e két hír is elég nagy érvágás az elektromoscigaretta-gyártóknak, hiszen azzal reklámozzák magukat, hogy egészséges és biztonságos módja ez a cigarettázásnak, és hogy könnyen leszokhat vele bárki. A felmérések azonban azt mutatják, hogy az e-cigizők 85 százaléka nem tudja letenni a sima cigarettát, sőt! Aki rákap az elektromos cigire, sokkal nehezebben állja meg, hogy ne gyújtson rá az igazira. A legtöbben úgy használjuk az e-cigit, hogy kényelemből a munkahelyen, közösségben ezt szívjuk, ám amint lehetőségünk van, cigarettára gyújtunk. A legnagyobb problémát a tudósok ezért abban látják, hogy nemhogy egy függőségtől megszabadulnánk általa, hanem még egy komoly függőséget szedünk össze vele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top