Egészség

Normatív támogatást kaphat a gyermekhospice

Az állami szerepvállalás megszüntetné a szervezet mindennapos anyagi gondjait.

Bekerülhet a finanszírozott szakmák közé, és normatív támogatást kaphat a gyermekhospice-ellátás – írja a Magyar Nemzet. A nyugati és az amerikai tendenciákhoz hasonló, 20–40 százalékos állami szerepvállalást szeretne elérni a hazai gyermekhospice-ellátást biztosító alapítvány elnöke. Gyura Barbara, a 2010-ben megnyitott pécsi Dóri Ház, valamint a 2011-ben létrejött törökbálinti Tábitha-ház alapítója a lapnak úgy fogalmazott: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mindeddig nem támogatta a gyermekhospice-ellátást, vagyis 100 százalékban önfinanszírozott szervezetként működnek.

Az államtitkárság egy kétlépcsős finanszírozási konstrukciót javasolt, azaz első lépésben az otthonukban ápolt, a Dóri Ház személyzete által ellátott gyermekekre kaphatnak 4000 forint körüli támogatást, amiről már meg is kötötték a finanszírozási szerződést. Április elsejétől a finanszírozási szerződés jogszabályi háttere ugyanis már lehetővé teszi az otthoni gyermekhospice-ellátás támogatását, amennyiben rendelkeznek az ÁNTSZ és az OEP engedélyével

Ahhoz, hogy az intézményekben is kaphassanak támogatást a hospice-ellátásért, jogszabály-változtatásokra is szükség van, e témában előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az egészségügyi államtitkársággal. Reményeik szerint 2015-től az 5-5 ággyal rendelkező gyermekhospice-házak 8000-10 000 forintos napi támogatást kaphatnak majd egy-egy gyerek után.

Az államtitkárság a lappal annyit közölt, hogy támogatják gyermekhospice-házakban az állami szerepvállalást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top