Egészség

Újra gyermekbénulás-járvány fenyeget

Már a világ legalább tíz országában megjelent a gyermekbénulás vírusa, így a betegség ismét komoly fenyegetést jelent, és nemzetközi összefogást tesz szükségessé az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

A gyermekbénulásért felelős polio vírus idén már három újabb országban ütötte fel a fejét, holott a polioszezon még el sem kezdődött. Ez szinte semmissé teszi a betegség világszintű kiirtásáért tett eddigi erőfeszítéseket. A kórt fertőzöttek vitték Pakisztánból Afganisztánba, Szíriából Irakba és Kamerunból Egyenlítői-Guineába. A WHO célja, hogy 2018-ig az egész világon kiirtsa a gyermekbénulást.

A fertőzés által érintett országok között szerepel Izrael, Etiópia, Nigéria és Szomália is. A kórokozót “exportáló” országok között tartják számon Pakisztánt, Szíriát és Kamerunt. A világszervezet illetékesei aggódnak, hogy a kór újra felütheti a fejét olyan, belső viszály sújtotta országokban is, mint Ukrajna, Szudán vagy a Közép-Afrikai Köztársaság.

A gyermekbénulást okozó polio vírus szennyezett élelem vagy víz révén a szájon keresztül juthat a szervezetbe. Öt évnél fiatalabb gyerekek esetében gyorsan terjedhet, különösen ott, ahol nem megfelelő a higiénia, így a zsúfolt menekülttáborokban. A betegség megtámadja az idegrendszert, és órákon belül bénulást okozhat. Minden kétszázadik fertőzés maradandó bénulást eredményez. A lebénultak 5-10 százaléka a légzőizmok leállása miatt meg is hal.

A betegség gyógyíthatatlan, de oltással megelőzhető a fertőződés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top