Egészség

Hasra híznak a reptér közelében élők

A zaj okozta stressz súlygyarapodáshoz vezethet.

A repülőtér közelsége növeli a hasi hízás esélyét – derült ki egy hosszú távú svéd kutatásból. A tudósok szerint a zaj okozta stressz vezethet a súlygyarapodáshoz. A tanulmány Stockholm megye ötezer lakosának egészsége és a lakóhelyükön mért zajszint közötti összefüggést vizsgálta 8-10 éven keresztül. A Karolinska Intézet környezet-egészségügyi, molekuláris orvostudományi és endokrinológiai szakemberei azt állapították meg, hogy minél több napi repülési zajterhelésnek voltak kitéve az emberek, annál nagyobb eséllyel nőtt a derékbőségük.

“A zajszint minden 5 decibeles növekedése a derék 1,5 centiméteres vastagodásának felelt meg” – magyarázta Charlotta Eriksson, a kutatás vezetője. A hasi zsír felhalmozódása a stresszhormonok, különösen a kortizol számlájára írható. Magas zajterhelés hatására igen sok termelődik belőle. A hasi hízás a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázati tényezője is. S mivel a népesség jelentős részét érinti a közlekedésből származó lárma, a zajterhelés egészségügyi hatásai súlyosabbak lehetnek, mint korában vélték.

Ezzel szemben a Stockholm–Arlanda repülőtér közelében élőknél nem emelkedik sem az elhízás, sem a cukorbetegség kockázata.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top