Egészség

Bocsánatot kért rákban megbetegedett munkásaitól a Samsung

A bocsánatkérés 7 évvel azután történt, hogy egy 23 éves félvezetőgyári munkás halála után mozgalom indult a vállalat elszámoltatására.

Bocsánatot kért leukémiában és ritka rákbetegségekben megbetegedett dolgozóitól, illetve az e betegségekben elhunytak hozzátartozóitól a dél-koreai Samsung Electronics Co., a világ legnagyobb okostelefon- és memóriachipgyártója, és kártérítést is kilátásba helyezett.

Csak bocsánatkérés, semmi több

Kvon Oh Hjun, a Samsung alelnöke hangsúlyozta: a bocsánatkérés nem jelenti annak elismerését, hogy összefüggés van a félvezetőgyáraiban használt vegyi anyagok és a megbetegedések között. Annak beismerése ugyanakkor, hogy a cégnek már korábban keresnie kellett volna a megoldást az ügyre, fordulatot jelent a vállalat álláspontjában és egyfajta elégtételt az érintett dolgozók és hozzátartozóik számára.

Egy ellenzéki képviselő egy hónapja felszólította a kormányt és a Samsungot, hogy tegyenek lépéseket az áldozatok megsegítésére és a további megbetegedések megelőzésére. A politikus által beterjesztett törvénytervezet megállapítja, hogy a cégnél az 1990-es évek óta fehérvérűségben és a rák ritka formáiban megbetegedett 243 dolgozó közül 114 a félvezetőgyártó gépsorokon dolgozott.

Film készült

A Samsung évekig ellenállt a bocsánatkérésre vonatkozó felhívásoknak, sőt akadályokat gördített az elé, hogy egy kormányügynökség jóvátételt fizessen az áldozatoknak. Sőt a cég a chipgyári megbetegedések ügyében indított kártérítési perekbe is beavatkozott, így tucatnyi perből csak hármat nyertek meg a gépsorok mellett dolgozó munkások, illetve családjaik.

Tavaly adományokból filmet forgattak egy 2007-ben, 23 évesen leukémiában elhunyt munkás, Hvang Ju Mi történetéről, ami segített felhívni a figyelmet a Samsung régebbi gyáraiban uralkodó munkakörülmények és a munkások rákbetegsége között lehetséges összefüggésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top