Egészség

Meghalt a rákbeteg fiú, aki milliókat gyűjtött jótékony célra

Felhívására rekordösszegű adomány érkezett be a rákkutatásra.

Meghalt Stephen Sutton, a rákbeteg brit fiú, aki internetes kampányában rekordösszeget, ötmillió fontot (1,8 milliárd forint) gyűjtött rákkutatásra. A 19 éves fiút álmában érte a halál szerda reggel.

Meghalt a rákbeteg fiú, aki milliókat gyűjtött jótékony célraSuttonnál négy évvel ezelőtt állapították meg a bélrákot. Halála előtt a fiatalkori rákot kutató Teenage Cancer Trust jótékonysági szervezet számára gyűjtött adományokat, kampányához számos híresség és politikus – köztük David Cameron brit miniszterelnök – támogatását is megnyerte. “Szívem tele büszkeséggel, miközben megszakad a fájdalomtól. Bátor, önzetlen fiam békés álmából sosem ébred fel többé” – írta édesanyja, Jane Sutton a fia 900 ezer Facebook-követőjének.

Amikor Stephen Suttonnak két évvel ezelőtt megmondták, hogy betegsége gyógyíthatatlan, elhatározta, hogy összegyűjt 10 ezer fontot (3,7 millió forint). Azonban több mint 100 ezer fontnyi (37 millió forint) adomány érkezett be, így Sutton egymillió fontra (370 millió forint) emelte a célt, miután utolsó, búcsút intő üzenete megjelent a közösségi médiában, mellette egy fotó, mely a kórházi ágyán fekve ábrázolta. “Ez az utolsó hajrá, amit küldök. Eddig jól gyűjtöttem, és még most is, de azt hiszem, ez a cél sajnos túl távoli már nekem” – posztolta az oldalára. A közösségi médiában sebesen terjedt a bejegyzés, és olyan hírességek álltak a fiú mellé, mint Stephen Fry brit komikus és Simon Cowell, az X-Faktor kitalálója.

Május elején a fiút kiengedték a kórházból, mert állapota javult, de a család kedden romlásról számolt be, Sutton alig kapott levegőt.

Az összegyűjtött adományokról egy alkalommal ezt mondta a BBC-nek: “Nem az elismerésért teszem, amit teszek. Szeretem a jó kommenteket, de azért gyűjtöm az adományokat, mert arra jöttem rá, hogy legjobban úgy segítek magamon, ha másokon segítek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top