Egészség

Az elhízás növelheti a mellrák okozta halálozás kockázatát

Az elhízás és a menopauza előtti mellrák egy gyakori változata okozta halálozás kockázatának növekedése között találtak összefüggést brit kutatók.

A tudósok megvizsgálták mintegy 80 ezer, klinikai tesztekben részt vevő nő adatait, és azt állapították meg, hogy annál a 20 ezer fiatal nőnél, akinek úgynevezett ER-pozitív mellrákja volt, az elhízás 30 százalékkal növelte a halálozás kockázatát a kutatás többi résztvevőjéhez képest. Ennek a daganatfajtának a növekedését a petefészek által termelt hormon, az ösztrogén segíti elő. A mellrákos esetek több mint 70 százaléka tartozik az ER-pozitív csoportba.

Az elhízás ugyanakkor alig volt hatással annak a 40 ezer, szintén ER-pozitív daganattal diagnosztizált nőnek a halálozási kockázatára, akik már átestek a menopauzán, illetve annak a 20 ezer nőnek a túlélési esélyeit sem befolyásolta, akiknél ER-negatív mellrákot állapítottak meg.

“Az elhízás csak a menopauza után növeli a vér ösztrogénszintjét, ezért meglepett bennünket, hogy a halálozás kockázatát csak a menopauza előtt fokozza” – magyarázta Hongchao Pan, az Oxfordi Egyetem kutatója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top