Egészség

Természetes zsírégetők – ezek könnyíthetik a fogyást

Azért, hogy könnyebben menjen, a diéták és fogyókúrák során sokan sokféle étrendkiegészítőt is használnak. Hogy a fogyás során ne alakuljanak ki szövődmények, hiánytünetek sem, érdemes nagyon megfontoltan belekezdeni és a lehetséges fogyást támogatókról is tájékozódni. Lássuk, hogy hatnak azok a természetes szerek, illetve ételekben és italokban található anyagok, melyek igazi segítséget nyújthatnak.

A természetes zsírégetők bioanyagok, melyek gondoskodnak az optimális zsírégetésről:

• a fölösleges zsírt energiává alakítják át, mielőtt a zsírsejtekben szétterjedne.
• “kiszívják” a sejtekből az elraktározódott zsírt, ami aztán elég, tehát energiává alakul át.

Ezzel a kettős stratégiával serkentik az anyagcserét, és gondoskodnak a fölösleges kilók eltüntetéséről – diéta nélkül. Ez addig tart, míg a szervezetnek vannak zsírtartalékai.

Előnye: aki lassan fogy le, később könnyebben tudja a súlyát tartani.

Semmi esetre sem szabad azonban a zsírégetőket a zsírblokkolókkal összetéveszteni! Azok olyan szintetikus anyagok, melyek akadályozzák a zsíremésztést és a zsírfelvételt a belekből. A zsírblokkolók gondoskodnak arról, hogy a táplálék zsírrészecskéi emésztetlenül választódjanak ki. Emiatt tartós alkalmazásuk esetén a zsíroldékony vitaminok hiánytüneteivel kell számolnunk.

Zsírégető anyagok

Komplex szénhidrátok

Szénhidrátok cukor és keményítő formájában sok tápanyagban találhatók. Vannak szénhidrátok, melyeket a szervezet gyorsan és fáradság nélkül tud felhasználni (egyszerű és összetett cukrok az édességekben). Ezzel szemben a komplex szénhidrátok emésztése nagy munkát igényel. A szervezetnek energiát kell ráfordítania – tehát a tartalékait kell “megcsapolnia” – az átalakításhoz.

Legjobb források: káposzta, hüvelyesek, zöld saláta, citrusgyümölcsök, alma. Mivel ezek a táplálékok nemcsak energiát használnak, hanem zsír- és kalóriaszegények is, így hatásos zsírégetők.

A komplex szénhidrátok bevitelénél különösen fontos elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása is. Az emészthetetlen rostokat sok vízzel kell leöblíteni, különben megakad az emésztés. Legalább napi két liter fogyasztása ajánlott. Víz helyett jó a citrom- vagy narancslé is.

Extra tipp az indiai ájurvédából: a salaktalanító hatást erősíti, ha egész nap meleg vizet iszik (az étkezéseket kivéve).

Glukagon

Ez a hormon akkor aktiválódik, amikor a vércukorszint nagyon lecsökken. Serkenti a fehérjéből és zsírból új cukor képződését. A zsírt a szervezet tartalék készleteiből veszi. Legjobban akkor működik, amikor a szervezetnek sok magas értékű fehérje áll rendelkezésére. Ez pedig a sovány tejtermékekben, halban található.

Jód

A pajzsmirigynek van szüksége erre a nyomelemre azért, hogy a sejtek égetőkemencéjének teljesítménye nagy legyen. Ezzel aktiválja az anyagcserét – és a zsírpárnák eltűnnek. Jódozott konyhasó, hal, tengeri kagyló és a rákok a legjobb jódforrások.

Carnitin

Ez a fehérje segíti a zsírlebontást, így megakadályozza zsírtartalék képződését. A legjobb carnitinforrások: húsfélék (ám főzés és sütés hatására java része lebomlik), valamint a tejtermékek. Ez a fehérje azonban csak teljes égés esetén hatásos, amit a fizikai munka elősegít.

Ligetszépeolaj

Hogy a ligetszépe növény magjából nyert linolsavak és gamma-linolsavak zsírégetőként hogyan funkcionálnak, még nem tudjuk. Valószínűleg növelik a hőcserét, ezzel az energiafelhasználást. Ligetszépeolaj kapszula vagy folyadék formájában kapható. Amilyen gyakran csak lehet, keverjen az ételbe egy-egy kávéskanállal.

Somatotropin

Ez a növekedési hormon éjjel átveszi a szervezetben a sejtregenerálás irányítását. Az ehhez szükséges energiát a zsírsejtekből “szívja ki”, amihez fehérjére is szükség van. Este ezért javasolt egy kis adag joghurtot vagy kevés sajtot enni.

ACTH

Ez a hormon reggel aktív, serkenti a szervezet sejtjeit. Az ehhez szükséges energia a zsírraktárakból származik. Munkájában segítik a fehérjék és a C-vitamin. Reggelihez igyon egy pohár frissen préselt és vízzel hígított narancslevet.

Zsírégető stressz

Hormonokkal a zsírsejtek “megcsapolhatók”. Sport, zaj, szerelem, indulat, lelkesedés – mindez stresszt okoz. Ezáltal stresszhormonokat termel a szervezet, ami a maradék energiát is felhasználja. Így az zsírt bont le, kivéve, ha kalóriabombákkal száll szembe (mint az sok stresszes evőnél előfordul). Különbség: míg a negatív stresszhormon – az adrenalin – nemcsak az anyagcserét ösztönzi, hanem tartósan károsítja is a szervezetet, addig a noradrenalin karcsúsít, és boldoggá tesz. Ez pozitív stressz esetén áramlik ki, ha örülünk, sportolunk, szerelmesek vagyunk.

További tippeket itt találhattok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top