Egészség

Hatékonyabb mód a cukorbetegség kezelésére

Új eredményekkel zárult a cseh kutatók vizsgálata.

A napi kétszeri étkezés, vagyis a bőséges reggeli és ebéd, hatékonyabb módja lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének, mint a “sokszor, de keveset” elvére épülő étrend – állítják cseh kutatók.

A prágai Klinikai és Kísérleti Orvostudományi Intézet kutatói 54 önkéntest vontak be a vizsgálatukba. A 30 és 70 év közötti résztvevőket – mindegyikük 2-es típusú cukorbetegséggel küzdött – két, 27 tagú csoportba osztották. Az egyik csoport tagjai napi hatszor étkeztek kis adagokat (A6) tizenkét héten át, majd további három hónapra átváltottak a napi kétszeri, bőséges reggeliből és ebédből álló étrendre (B2). A másik csoport tagjai ennek fordítottját követték. Mindkét étrend átlagosan napi 1700 kalóriát tartalmazott, 500 kalóriával kevesebbet a javasolt napi kalóriabevitelnél.

A B2-es étrendben reggel 6 és 10 óra, majd 12 és 16 óra között ettek a résztvevők, míg a A6-os étrend alapján egész nap falatoztak. A B2 étrendnél átlagosan 1,4 kilogrammal többet fogytak a résztvevők és nagyjából 4 centiméterrel többet veszítettek a derékbőségükből, mint az A6 étrendnél. A naponta kétszer étkezőknek a vércukorszintjük is csökkent.

A kutatók nagyon biztatónak nevezték az eredményeket, amelyek olyanok számára is hasznosak lehetnek, akik nem küzdenek diabétesszel, csupán szeretnének veszíteni a súlyukból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top