Egészség

Milyen diétatípus jó neked?

Tavasszal és nyár elején, amikor a lenge ruhában jobban előtűnnek a felesleges kilók, talán többen is belekezdenek valamilyen kúrába. Érdemes azt választani, ami leginkább megfelel alkatodnak, alakodnak.

Testi adottságaink jó része sajnos csak mértékkel korrigálható, mégis megpróbálhatjuk kihozni belőlük a legjobbat.
.
Salaktalanító és regeneráló kúrát sokféle céllal szoktunk elkezdeni: van, aki “könnyíteni szeretne a máján”, mások az anyagcserét és immunrendszerüket szeretnék aktiválni, sokan pedig a testsúlyukat kívánják korrigálni. Az alábbiakból megtudhatod, te melyik típusba tartozol, és ennek megfelelően milyen kúraforma illik hozzád a leginkább.

A törékeny, érzékeny alkatúak diétája

Törékeny, kecses testalkat, testsúlya normális vagy akár valamivel kevesebb is a normálisnál. Bőre világos, halvány, száraz, esetleg korpázó is. A három alaptípus közül a legérzékenyebb, legkifinomultabb lelkialkatú, tele van ötletekkel, lelkesedéssel, de a kreatív, tettre kész és vidám fázisokat kedvetlenebb, apátiás időszakok váltják. Ha túlhajtja magát, kilúgozottá, depresszívvé válik. Szereti a meleget, a hűvösebb időszakokban kisebb az ellenálló képessége. Emésztése labilis, nem mindent tud rendesen feldolgozni, ezért válogatós. Székrekedésre hajlamos, gyakran puffadt, és fáj a gyomra. Ingadozó hangulatának megfelelően, néha étvágytalan, máskor viszont mindent behabzsolna, pedig ügyelnie kellene a lassú, nyugalmas étkezésre és az alapos rágásra.

Tejsavó-rizskúra
•    Napi fél-egy liter szoba-hőmérsékletű tejsavót kell 4-6 részre elosztva elfogyasztania. Ezenkívül 2-3 liter egyéb folyadékot is meg kell inni mindennap: frissen préselt vagy készen kapható hígított bio zöldség/gyümölcslevet, gyógyteákat (gyermekláncfű, kamilla, cickafark, bodza, zsurló, diólevél, rozmaring), ásványvizet. Reggel, délben és este egy kis adag barna rizst is ehetsz: 5-6 evőkanál rizst főzz meg zöldségleves levében, tejben vagy vízben; ízesítsd ízlés szerint fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával vagy petrezselyemmel és metélőhagymával. Keverhetsz hozzá kevés aszalt gyümölcsöt, mazsolát vagy reszelt almát, banánt, esetleg apróra vágott zöldséget is. Hogy finomabb legyen, adj hozzá, egy-két evőkanál joghurtot.
Ha ízlik, és nem esik nehezedre, ismételd meg a fentieket hetente, esetleg alkalmazható 2-3 napig is – 10 héten keresztül.
•    Majd 4 héten át fogyassz el minden reggel éhgyomorra 1dl kétszeresen felhígított bio savanyú káposztalevet (a piacon kapható káposzta leve nem alkalmas, mert sós!!) vagy tejsavót. A bennük található jobbra forgató tejsav nagyon kedvező hatással van az anyagcserére, emésztésre és az immunrendszerre.
•    Esténként igyál meg egy csésze kellemes ginzeng, citromfű vagy orbáncfű teát; nemcsak a feszültség oldására jók, hanem javítják a vitalitásunkat is.
•    Bőrödet okvetlen kényeztesd: esténként vegyél egy kellemes mandula- és illóolajos fürdőt, napozás előtt alaposan kend be bőrödet magas védőfaktorú napozókrémmel, és a szoláriumozás vagy napfürdőzés után se feledkezz meg bőrtápláló krémek használatáról!

 A kúra végén figyelj a következőkre:
– csak akkor egyél, ha nem vagy túl feszült
– ha nagyon sietsz vagy túl nagy stresszben vagy, hagyd ki az étkezést, és egyél inkább egy banánt, almát vagy egy doboz natúr joghurtot
– az étkezésnél nem a kalóriatartalomra, hanem a könnyen emészthetőségre kell inkább figyelned
– étkezés előtt igyál meg egy csésze emésztésserkentő teát: katáng, gyermekláncfű, cickafark
– este ne egyél már nagyon sok rostot tartalmazó ételeket, puffasztó gyümölcsöt, zöldséget
– a főétkezések között fogyassz el egy pohár gyümölcsturmixot, almát, banánt, egy maroknyi olajos magot, aszalt gyümölcsöt
– ha hűvösebb az idő, készíts magadnak reggelire is meleg ételt: tejben főtt zabkásához adj kevés joghurtot, banánt
– ne feledkezz meg a bő folyadékfogyasztásról (napi 2 liter) a kúra után sem

Ha nem ismertél magadra, de kíváncsi vagy, te melyik típusba tartozol, és milyen kúra illik hozzád, kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top