Egészség

Új fegyver a malária ellen

A malária kórokozója kizárólag bizonyos nőstény szúnyogok csípésével terjed az emberre – ebből indultak ki a kór ellen új módszereket kereső tudósok.

Ha nem születnek nőstény szúnyogok, akkor néhány nemzedéken belül kihal a populáció: ennek az egyszerű elvnek alapján akarják londoni tudósok új módszerrel megfékezni a malária terjedését. A szúnyogok örökítőanyagát úgy manipulálták, hogy azok a laborban ezután szinte csak hím utódokat nemzettek: az első laborkísérletek során a génmódosított hím szúnyogoknak 95 százalékban fiú utódaik lettek. Ezzel először sikerült egy szúnyogpopulációban a nemek arányát befolyásolni.

A kutatóknak az az elképzelésük, hogy ezzel a módszerrel pusztítják el a maláriát terjesztő szúnyogokat a természetben. Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy milyen hatással lehet az eljárás a környezetre. Tenni mindenképpen kell valamit, mé pedig sürgősen, mert a malária évente több mint 600 ezer ember halálát okozza, ráadásul körülbelül 90 százalékuk 5 év alatti afrikai kisgyerek.

A tudósok szerint az eredmények azért reménykeltőek, mert a folyamat önfenntartó. Ha a módosított szúnyogokat a többi közé eresztik, azok főként fiúkat nemzenek, s azoknak szintén csak hím utódaik lesznek, így tulajdonképpen maguk a szúnyogok végzik el a “piszkos munkát” az ember helyett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top