Egészség

Messziről kerüljék el a növényvédő szereket a kismamák!

Egy friss kutatás szerint a vegyi anyagok jelentősen megnövelik az autizmus kockázatát.

Kétharmaddal nagyobb az esélye az autizmus tünetei kialakulásának annál a gyermeknél, akinek édesanyja várandósan olyan mezőgazdasági üzem közelében él, ahol kártevőirtókat használnak. Amerikai kutatók körülbelül ezer kaliforniai autista gyermek édesanyjának lakóhelyét vetették össze a kereskedelmi forgalomban lévő növényvédő szerek használatának adataival: azt vizsgálták, hogy hol laktak az édesanyák a várandósságuk alatt, a szülés előtt és után.

A kismamák egyharmada 1,25-1,75 kilométerre élt olyan helyektől, ahol növényvédő szereket vettek igénybe. Különösen azoknál a gyermekeknél volt magas az autizmus kockázata, akik a várandósság második vagy harmadik harmadában voltak kitéve a szerek hatásának. Mint kiderült, a magzat agyfejlődése különbözően reagál ezekre a vegyi anyagokra.

A kutatás azonban nem ért itt véget: most az vizsgálják, hogy a kismamák mely csoportjai reagálnak különösen érzékenyen a kártevőirtókra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top