Egészség

Éheztetik a kismamákat a kórházban?

Terhesen – és nem terhesen is – kórházba kerülni, akár csak pár napra, nem jó móka. Hát ha még enni sem adnak rendesen... Összeállítottunk egy napi étrendet, ami szerintünk megfelelőbb lenne, nem éheznének a páciensek, és ki is jönne 550 forintból.

Fehér kenyér két szelet felvágottal, kenyér kefírrel, egy szelet kalács minimézzel, kelkáposzta: egy nyolchónapos terhes fiatalasszony napi menüje a kaposvári kórházban – írja a Blikk. A cikkben az az indoklás hangzik el a minősíthetetlen étrendre, hogy napi 550 forint jut egy beteg ellátására, aminek tartalmaznia kell a rendelet szerint napi három fő- és egy kis étkezést. A cikkben megszólaló kismama beszámolója szerint valahogy kimaradt a kis étkezés, csupán napi három főétkezést kapott, az is nagyon messze volt az egészségestől, amire várandós anyukaként szüksége lenne. Ő csak kis ideig volt kórházban, de aki veszélyeztetett terhesen bekerül hetekre, sőt hónapokra, az mit csináljon? Etesse a család.

Összeállítottam egy napi étrendet, ami sokkal megfelelőbb lenne, a saját tapasztalataimat is belegyúrtam. Manapság mindenki zsonglőrködik a pénzzel az otthoni büdzséből, hogyan lehetne a legjobban és legegészségesebben ellátni a család éhes szájait, így gyakorlatom bőven van az olcsón főzés terén. Napi 550 forintból nem olyan nagy ördöngösség egészségesebb menüt kihozni, mint ami az anyuka beszámolója alapján a kórháznak sikerült. Én legalábbis a négy tagú családra nem költök 550×4 forintot naponta, mégis mindenki megkapja a napi megfelelő gyümölcs-, zöldség- és főttétel-adagját.

Kenyér, kalács, kefír és méz: hiányzik minden vitaminforrás a palettáról, pedig napi egy alma nem terhelné talán meg a fejenként kimerítendő kvótát. Az ebédre adott főzelék nem rossz ötlet, bár feltét nélkül igen karcsú és szegényes, főleg, hogy húsra is szüksége lenne egy kismamának. A vitaminokat és ásványi anyagokat szinte teljesen nélkülöző étrend el sem éri az 1000 kalóriát, ami, valljuk be, erősen fogyókúrás kategória, biztos, hogy nem elég egy magzat és az anyuka táplálására.

Ez talán jobban ízlene nekik, és 1400 kalória körül van:

Reggeli

Tojáskrém kefirrel, pirítóssal, paprikával (150 Ft, kcal: 200) vagy müzli, tejjel és idénygyümölccsel (150 Ft, kcal: 200)

Tízórai

Banán, alma, idénygyümölcs (50-100 Ft, kcal: 100)

Ebéd

Rakott zöldbab rizzsel, csirkemájjal (250 Ft, kcal: 600) vagy tejfölös tökfőzelék, fasírttal (160 Ft, kcal: 500)

Vacsora

Sajtos-tejfölös tepsiben sült krumpli (50 Ft, kcal: 500) vagy fokhagymás-paradicsomos spagetti (140 Ft, kcal: 500)

Ugye, hogy nem is olyan fájdalmas és veszélyes mintamenü ez?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top