Egészség

Kénes termálvizek – mit gyógyítanak?

Aki volt már kénes vizű fürdőhelyen, annak biztosan rémlik az ilyen vizek jellegzetes szaga, amit rendszerint a fürdőtől távolabb is érezni. Mire jó a kénes víz?

A hazai gyógyfürdők közül kénes víz található Balfon, Harkányban, Mezőkövesden, Zalakaroson, de enyhén kénes vízben fürödhetünk Hévízen is. Ezenkívül a parádi Csevice forrás vize is kénes, amit ivókúrához ajánlanak, s palackozva is forgalomba hozzák.

A fürdőkúrák során a kén nemcsak a bőrön, hanem belélegezve, a tüdőn keresztül is hatékonyan fel tud szívódni. A kénes vizeknek külsőleg gyulladás-, fájdalom- és vérnyomáscsökkentő hatásuk van, néhány bőrbetegség esetén is hatékonyak (például a pikkelysömörnél). Mozgásszervi betegségeknél azért előnyös a hatásuk, mert a kénnek fontos szerepe van a porcszövetek újraképződésében, de a kén egészséges embereknél is csökkenti a szellemi és fizikai fáradtságot….

Olvass tovább a Termál & Fürdő blogon!

Kénes termálvizek - mit gyógyítanak?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top