Egészség

A bánat öli meg a szívet – a depresszió is felelős a szívbetegségekért

A nők szíve akár meg is szakadhat a bánattól – és ez nem csak átvitt értelemben igaz. Okosabban teszed tehát, ha megőrzöd a jó kedved, és vigyázol a szíved egészségére. Ötven felett viszont már kicsit lazábban is veheted a dolgokat.

Egy idén megjelent tanulmány szerint, amit az Amerikai Szív Társaság tett közzé, a depresszió legalább olyan jelentős faktor a szívbetegségek kialakulásában, mint az alkoholizmus, a túlsúly vagy a dohányzás. Különösen veszélyeztetettek a fiatal és középkorú nők, akik eleve hajlamosabbak a depresszióra és a szív- és érrendszeri betegségekre. (A közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem a férfiak halnak meg nagyobb számban szívbetegségekben, hanem a nők.)

AIPM - szív hétfő

Az első ötvenöt évedben ne depizz

A tanulmányban közölt eredmények egy nagyszabású kísérlet során születtek meg. Ennek során 3237 olyan embert vizsgáltak meg, akiknél szív- és érrendszeri panaszok jelentkeztek. Közöttük a nők aránya 34 százalék volt, az átlagos életkor pedig 62 év körül alakult. A résztvevőket állapotának alakulását három éven át kísérték figyelemmel, és végül a kutatók számára is megdöbbentő eredmények rajzolódtak ki.

Az 55 éves és annál fiatalabb nők esetében duplája volt az infarktus és más szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata abban az esetben, ha az illető depressziós tüneteket is mutatott. Ugyanakkor a férfiaknál nem találtak semmilyen kapcsolatot e két betegség között, sőt az 55 év feletti nőknél sem volt nyoma annak, hogy a depresszió bármilyen módon hatással lehet náluk a szívbetegségek kialakulására.

Azért a nők, mert… csak

A jelenség megbízható magyarázatával adósok maradtak a tudósok, de azt valószínűnek tartják, hogy fiatal nők eleve hajlamosabbak a depresszióra, és az élet megpróbáltatásaira rosszabbul reagálnak, mint idősebb, tapasztaltabb nőtársaik. A depresszió során leromlott szervezetük pedig fogékonyabbá teszik őket a betegségekre is, ráadásul a depresszióval igen gyakran együtt járnak az olyan káros életvezetési szokások, mint a túlsúlyhoz vezető kényszeres evés, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a rendszertelen alvás és a mozgáshiány.

Azonban ez még mindig nem magyarázza meg, hogy a hasonló korú és depresszióval fenyegetett férfiaknál miért nem lesz nagyobb a szívbetegségek kialakulásának kockázata. A dokik tippje ebben a kérdésben egy kézenfekvő tényhez kapcsolódik: szerintük a dolgok hátterében az áll, hogy a férfiak és a nők biológiailag eltérnek egymástól. Ezt az “eredményt” még korai volna kommentálni, hiszen még hosszas kutatások szükségesek ahhoz, hogy az orvosok véleményüket tudományos bizonyítékokkal is alátámaszthassák… Amíg ez megszületik, elégedjünk meg azzal a ténnyel, hogy nekünk, nőknek jobban kell vigyáznunk a szívünkre és a jókedvünkre is.

AIPM - szív hétfő

Új terápiákkal hatékonyabban kezelhető

A betegség azonban nem mindig választás kérdése: sokszor akkor is ránk talál a baj, ha mindent megtettünk a megelőzéséért. Ez fokozottan érvényes többek között a depresszióra, amelyre a hajlam örökletes is lehet, és az ilyen esetekben a betegség sokkal könnyebben kialakulhat, mint az normál esetben indokolt lenne. Ha belekerültünk ebbe a cseppet sem kellemes élethelyzetbe, a depressziót ugyanúgy szükséges kezeltetnünk, mint bármilyen más betegséget, mondjuk egy gyulladt fogat vagy egy gombás fertőzést.

Egyáltalán nem mindegy, hogy ezt milyen gyógyszerek segítségével tesszük meg. A depresszió és a hozzá hasonló betegségek terén nagyon sokféle eszköz áll a gyógyítók rendelkezésére, ami egyúttal választási lehetőséget jelent a betegeknek is. A hagyományosan alkalmazott és bevált gyógyszerek mellett ma már sokan az innovatív, modern hatóanyagokkal dolgozó terápiákra térnek át, illetve váltanának, ha tisztában lennének a választási lehetőségükkel. Ezek az úgynevezett okos gyógyszerek ugyanis jóval kíméletesebben gyógyítanak, mellékhatásaik jóval kisebb kényelmetlenséget okoznak a betegeknek, aki ráadásul várhatóan hamarabb a gyógyulás útjára lépnek ezekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top