Egészség

Milyen fiatal a szíved? – Teszteld le!

Meglehet, hogy a szívben lakozó érzések sosem öregszenek meg, de maga a szív nem marad örökké fiatal. Rossz esetben már egy ifjú testben is öreg szív dobog, ha azt túlhajszolták, és nem voltak tekintettel az igényeire, de egy karbantartott szív fiatalosan dolgozik egy korosabb emberben is. A te szíved vajon mennyi idős?

Az alábbi két teszttel hozzávetőlegesen megállapíthatod, hogy a te szíved milyen állapotban van.

1. Menyi idős vagy?
A) 20-35 (1 pont)
B) 35-50 (2 pont)
C) 50 plusz (3 pont)

2. Dohányzol?
A) Nem. (1 pont) )
B) Régen abbahagytam (2 pont)
C) Mostanában hagytam abba (3 pont)
D) Igen (4 pont)

3. Mennyi testmozgást végzel naponta?
A) Sokat, csak a pihenőnapjaimon nem járok edzeni (1 pont)
B) Szinte semmit, csak amíg a bejárattól elgyalogolok az autóig (4 pont)

Milyen fiatal a szíved? – Teszteld le!

C) Eleget mozgok, mindennap sétálok, és a lépcsőt használom a lift helyett (2 pont)

4. Mennyi sót fogyasztasz naponta?
A Többet, mint 1500 mg (4 pont)
B) Kevesebbet, mint 1500 mg (1 pont)
C) Fogalmam sincs, annyit sózok, amennyi jólesik (4 pont)

5. Mekkora a derékbőséged?
A) 90 feletti (4 pont)
B) 70 és 90 között (2 pont)
C) Kevesebb, mint 70 cm (1 pont) )

6. A zöldség és gyümölcs számomra…
A) … csak köret (4 pont)
B) … minden étkezés fő része (1 pont)
C) ….rágcsálnivaló, amit naponta egyszer-kétszer eszek (2 pont)

7. Ha a stressz egy tárgy volna
A) … elfújnám, mint egy tollpihét. (1 pont)
B) … a súlya a földhöz szegezne. (4 pont)
C) … hátizsák kellene, hogy cipelhessem (2 pont)

8. Egyéb tényezők

• A családban volt már szívbetegség. (2 pont vagy 1 pont, ha nem tudod)
• Magas a vérnyomásom (2 pont vagy 1 pont, ha nem tudod)
• Magas a koleszterin szintem (2 pont vagy 1 pont, ha nem tudod)

Eredmények

Kevesebb, mint 10 pont – fiatal a szíved
Gratulálunk, az életkorod és a szíved kora összhangban van egymással. Ha továbbra is kevés sót fogyasztasz, és egészséges ételeket eszel, valamint rendszeresen mozogsz, a szíved egészségét meg tudod őrizni, és alacsonya tartod a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

10 és 28 pont között – középkorú a szíved
Még ha te magad nem is tartozol ebbe a korosztályba, a szíved már középkorú. Nem törődsz annyit az egészségeddel, mint kellene, de egy kis odafigyeléssel sokat javíthatnál a szíved állapotán. Hagyj fel a káros szenvedélyekkel, és mozogj többet, a szíved meghálálja ezt!

28 pont felett – a te szíved felett lassan eljár az idő
Ideje, hogy meglátogasd az orvosodat egy alapos kivizsgálásra. Az életmódod egyértelműen káros az egészségedre, és a szíved ezt nem fogja sokáig tolerálni. Változtass az étkezési szokásaidon, hagyd abba a dohányzást, és kezdj el rendszeresen sportolni, mielőtt nagyobb baj lesz.

Pulzusteszt

Ezzel a teszttel is megpróbálkozhatsz:
Helyezkedj el kényelmesen, és várj, amíg nyugalmi állapotba kerül a tested és a szívverésed. Támaszd alá a kezed és mérd meg a csuklódon, hogy egy perc alatt hányat ver a szíved. (A nyaki ütőéren is jól kitapintható a pulzus.)
Ha a pulzusszám hatvan, a szíved nagyon fiatal, egy húszévesének felel meg. Ha hatvanöt, inkább harmincéves, ha hetven, negyvenéves, ha hetvenöt, ötvenéves, ha nyolcvan, akkor hatvanéves a szíved. Ha nyolcvannál is többet ver perceként, akkor körülbelül egy hetvenéves szervezetével élsz együtt!

Valami nem stimmel?

Ha a teszt nem a legkedvezőbb eredményt adta, akkor itt az ideje legalábbis eltöprengeni azon, hogy miért öregebb a szíved az életkorodnál. Még okosabban teszed, ha ellátogatsz egy kivizsgálásra, ahol megfelelő körülmények között végzett vizsgálatokkal pontosan felmérik az állapotod. Ha ezek az eredmények is aggasztóak, akkor feltétlenül konzultálnod kell az orvossal a további teendőkről. Jobb esetben egy életmód-változtatás rendbe hozhatja a szíved, rosszabb esetben gyógyszeres kezelésre is szükséges lehet. Ebben az esetben érdemes átbeszélni a kezelőorvossal a lehetséges terápiák körét ahelyett, hogy passzívan elfogadod tőle a felírt receptet. Ma már ugyanis számos új és modern gyógymód és gyógyszer létezik – például az innovatív okosgyógyszerek köre, amelyeket általában nem ír fel automatikusan az orvos, csak ha erről külön megállapodnak a beteggel –, amikkel még a szív betegségeit is a lehetőségekhez mérten kíméletesen és hatékonyan gyógyíthatják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top