Egészség

Őrizem a szemed – mitől is?

Szemüvegesek jobban tudtában vannak annak a veszélynek, hogy szemük állapota romolhat, és ismerik a kellemetlen jelenségeket, amik jelentkeznek, ha látásuk nem éles, szemük tüneteket produkál. Akinek még nem volt gondja szemeivel, talán bele sem gondol, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rá, mennyire korlátozhatja életét, ha látószerve megbetegszik. Nekik szedtünk össze pár figyelemfelkeltő kockázatot!

Smink

Már évezredek óta hangsúlyozzák a nők (és némely kultúrában a férfiak is) szemüket különböző festékekkel, sminkkel. A szem a lélek tükre, ha ezt emeljük ki arcunkon árnyalatainknak megfelelő színekkel, elrejtjük a fáradság és az öregedés apró jeleit, megdöbbentő hatást tudunk megjelenésünkkel elérni. Nem kell erről lemondanunk, de mindig jó minőségű sminkfelszerelést vásároljunk, fertőzés esetén mindig dobjuk ki amit addig használtunk, és ne kérjük kölcsön más készletét! Este sose feküdjünk le anélkül, hogy eltávolítottuk a sminket szemünkről és környékéről, és ha bármi szokatlant érzékelünk (száradás, szúrás, viszketés), hagyjunk ki pár napot!

Őrizem a szemed - Mitől is?

Szemüveg
A szemüveg öltöztet. Egyéniségünkhöz, stílusunkhoz választjuk. Egy érett nő már jó eséllyel megtanulta viselni ezt a tárgyat, nem csak hordani. Vannak, akik divatból akkor is készítettnek maguknak ablaküvegből szemüveget, ha erre semmi szükségük. De nagyon fontos, hogy mindig megfelelően beállított lencsét viseljünk, amivel élesen látunk, és ezt tartsuk tisztán. Divatból ne válasszunk olyan keretet, ami zavar minket a látásban, mozgásban, ne hanyagoljuk el spórolásból ha a keret vagy az üveg megrepedt.

Kontaktlencse
Sokan választják szemüveg helyett. Vannak olyanok, akik még színes lencséket is szemükbe raknak buliból, divatból. Csak az használja ezeket, aki megfelelően utánajárt a tudnivalóknak, kiválasztotta a szemének és életmódjának megfelelőt. Mindig legyen nálunk folyadék, cseréljük megfelelő időközönként, vigyázzunk, hogy ne fertőződjön, ne sérüljön meg.

Őrizem a szemed - Mitől is?

Légkondicionáló
Aki irodában dolgozik tavasztól őszig légkondiban ül. De járművön, lakásokban is egyre gyakoribb a klímaberendezés. Ez nemcsak, hogy szárítja a szemet, ami kockázatot jelent, hanem ha nem megfelelően tisztított a pollenszűrő, az is előfordulhat, hogy baktériumokat vagy olyan polleneket fúj szét a helyiségben, melyek allergiát okoznak. Normál esetben a benti levegőt forgatják, de azonnal jelezzük az illetékeseknek, ha erre gyanakszunk!

Inkubátor
Ha a kisbabánk koraszülött, az azt jelenti, hogy olyan korban tették inkubátorba, mikor még az ideghártya erezettsége nem fejlődött ki teljesen. A régebbi típusú inkubátorokban még nem ellenőrizték megfelelően az oxigénnyomást, mely veszélyeztette a szem továbbfejlődését, mára már igen szigorú követelményeknek megfelelően ez ellenőrzött. Érdemes azonban hangsúlyosan figyelni a korán született gyerekek szemfejlődését.

Nyaralás, kirándulás
Ezeken az alkalmakon igazán elereszthetjük magunkat, felszabadulhatunk, újra gyerekek lehetünk. Ilyenkor még a magas sarkú cipőt és a vastag szemhéjpúdereket is otthon hagyhatjuk. Érje a bőrünket a nap, a tengervíz csupaszon, de sose a szemünket! Érdemes a nyaraló-szetthez beszerzett napszemüvegekből is jó minőségű lencsét vásárolni, az erős UV sugárzás még az őszi napokon is ugyanolyan veszélyt jelenthet. Vigyázzunk a visszapattanó faágakra, a sós vízre, a szemünkbe szálló bogarakra. Ha valamit el kell távolítanunk szemünkből, mindig tiszta kézzel tegyük!

Sportolás
Minden sporthoz elengedhetetlen a tökéletes látás. Szemüvegesek is edzhetnek rendszeresen, vannak erre a célra kifejlesztett keretek, lencsék, kontaktlencsék. Fontos, hogy jól rögzüljön, ne törjön szilánkosan, kényelmes legyen és tökéletesen lássunk vele. Téli sportokat tilos síszemüveg nélkül űzni. A hóról visszaverődő fény sokkal erősebb, mint amit szemünk fel tud dolgozni. A vízi sportoknál a búvár és úszószemüvegek nem csak a vízben való tájékozódást segítik, hanem a baktériumoktól is védenek. Vannak olyan sportágak, ahol kifejezetten előny, ha valami védi a szemünket, mert a sporteszköz (pl teniszlabda) pont beleütődhet a szemgödrünkbe, ami súlyos szaruhártya-sérülést is okozhat.

Monitor, tévé
Lerágott csont, de tényleg oda kell figyelni. Könnyen belefeledkezünk munkánkba, vagy egy filmbe anélkül, hogy eszünkbe jutna, hogy mi egy világító testet nézünk koncentráltan órákon át. Mindig pihentesd a szemed minimum óránként, állítsd be a megfelelő távolságot. Gyakran használnak szemfáradtság és kiszáradás ellen szemcseppeket, de nem szabad bármilyen vény nélkül kapható szemcseppet használni, a nem megfelelő célra készített szemcsepp hosszú távon károsabb lehet, mint hasznos. Kérj tanácsot a gyógyszerésztől!

Világítás, látótávolság, szemtorna
Rendszeres olvasáshoz, íráshoz, irodai munkához mindig tervezd meg a környezeted ergomómiai szempontból. Számold ki, milyen távol és milyen magasan álljon monitorod, asztalod, milyen erős világításra van szükséged. Ezek a paraméterek legyenek mindig a körülményekkel együtt változtathatók, más szögben süt be a szobába a nap délelőtt és délután is. Gyakran nézz el messzebbre, járasd körbe a szemed néha a szobában. Ha fárad hunyd be kicsit.

Dohányzás
Hihetetlen, de a szemre is káros! Nemcsak, hogy kiszárítja, rengeteg mérgező anyag égésterméke érinti a retinát, szervezetünkbe kerülve pedig oxigénhiányos állapot lép fel. Egyes tudósok szerint még vakságot is okozhat, kialakult szembetegségek romlását pedig bizonyítottan gyorsítja.

Őrizem a szemed - Mitől is?

Fertőzések
A szemnek nem csak a fényszögek törésében lehet elváltozása. Számos olyan anyag kering környezetünkben, amely allergiát, gyulladást, fertőzést okozhat. Szemünkkel kapcsolatban ugyanazok a higiéniás szabályokat kell betartanunk, mint egyéb testnedveket kibocsátó, szabad járatos szerveinknél. Mindig fertőtlenített, száraz kézzel nyúljunk hozzá, tartsunk távolságot, ha valakiről tudjuk, hogy beteg, ne használjuk mások szemcseppét, szemceruzáját, törülközőjét. Nedves, koszos textillel ne töröljük meg az arcunk. ha szúró, viszkető érzést tapasztalunk, figyeljük, fájdalom és pirosodás esetén azonnal forduljunk orvoshoz, mert fontos az ok pontos diagnosztizálása.

Vitaminhiány
A szem egészséges működéséhez és védelméhez szükség van vitaminokra. Az A, C, E vitaminok kifejezetten erősítik a szemet. A cink és a lutein, a karotin rengeteg olyan antioxidánst tartalmaz, mely támogatja a szem működését és megvédheti az öregedés folyamatában. Betegség, legyengültség, dohányzás és időskor esetében ezekkel táplálkozásunkat érdemes külön is kiegészíteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top