Egészség

Ha lesz is ebola Európában, nem kell megijedni

A spanyol nővér megbetegedése után sem kell Európában tömeges járványra számítani a szakemberek szerint. Sokkal nagyobb okuk van a félelemre azoknak, ahol nem megfelelő az egészségügyi ellátás.

Azzal már tegnap megnyugtatta az aggódókat Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója, hogy ha lesznek is Európában ebolás esetek, mint amilyen legutóbb a spanyol nővéré, nem kell tömeges járványtól tartani.

Mivel nem lehet lezárni a reptereket és megszüntetni az utasok áramlását Európából Afrikába és vissza, ezért előfordulhat, hogy különösen az egészségügyben dolgozók körében ütheti fel a fejét a vírus – még a modern eszközök ellenére is. A kulcs azonban a helyes protokoll és a betegség korai felismerése: a spanyol nővér esetében a szakemberek szerint éppen ez nem volt megfelelő. A nővér közeli hozzátartozóit, környezetét, kollégáit vizsgálják, erre számíthat mindenki, akinél gyanús, hogy elkapta a fertőzést. Még a nővér kutyáját is el akarják altatni, mert attól tartanak, hogy szegény terjeszteni fogja az ebolát, noha erre nincs bizonyíték, hogy a kutyák terjesztenék – állítják az állatvédők.

A járvány júniusi kitörése óta körülbelül 3400 ember halt meg, legtöbbjük Guineában, Sierra Leonéban és Libériában. Peter Piot belga virológus, aki az ebolavírust először izolálta a hetvenes években, a Der Spiegel német magazinnak elmondta, hogy számára világos lett, hogy ez most nem olyan, mint az előző megbetegedések, mert a lefolyása nem lesz olyan gyors és lokalizált, mint korábban. A járványra nagyon lassan reagált mindenki, mostanra hihetetlen sebességgel terjed.

A legkisebb hiba is végzetes lehet, még az is kockázatos, ha az orvos megdörzsöli a szemét, vagy leveti a védőruhát, és a verejtékes kezével hozzányúl. Pánikra itthon azonban nincs ok, mivel egy európai vagy észak-amerikai járványt hamar meg lehetne állítani – állítja Piot. Viszont azok az indiaiak, akik Nyugat-Afrikában kereskednek, esetleg megfertőződnek és hazamennek, a tünetmentes idő alatt érintkeznek rokonokkal, barátokkal, és csak utána fekszenek be betegen kórházba. Ahol viszont az orvosok és a nővérek gyakran nem viselnek védőruhát, azonnal megfertőződhetnek, és elkezdik terjeszteni a vírust.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top