Egészség

Cserháti Tamarára (Miss World Hungary 2012 ) rá sem néztek…

Makulátlanul szép bőr, csodás arc, csinos alak, ilyen egy szépségkirálynő. De mi történik, ha ezen a makulátlan bőrön látványos csalánfoltok, hólyagok éktelenkednek, és elviselhetetlen viszketés is kíséri a csúnya bőrtüneteket?

Többek között erre a kérdésre is keresték a válaszokat azok a szakemberek, akik az Urticaria Világnap (október 1.) alkalmából ismertették a “Test mint börtön” kutatás eredményeit.
A felmérés a bőrbetegségekkel szembeni toleranciáról szólt, vagyis arról, hogyan viszonyul a környezet, a krónikus bőrbetegségben szenvedőkhöz.

Cserháti Tamarára (Miss Word Hungary 2012) rá sem néztek…

Az 1200 fős reprezentatív kutatás kimutatta, hogy Magyarország szépségfüggő társadalom. A megkérdezettek 83%-a szerint ugyanis, csak vonzó külsővel lehet érvényesülni. Éppen ezért nagyon rosszul tolerálja társadalmunk a bőrbetegségeket. A legtöbben elutasító magatartást tanúsítanak, és nemcsak megbámulják ezeket a betegeket, hanem szóban, sőt nem ritkán fizikailag is bántalmazzák őket.

A csalánkiütés (urticaria) iszonyú viszketéssel és égő érzéssel járó, látványos bőrtüneteket okozó betegség, amelyről nagyon fontos tudni, hogy nem fertőző!

Gyakran jelentkezik az arcon, kézen, de akár más testtájékon is, a csúnya duzzanat, a csalánfolt, ami a legtöbb emberben visszatetszést vált ki, a betegeknek pedig kínzó testi és lelki tüneteket okoz. Krónikus változata, szerencsére nem annyira gyakori, mint az egyszerű csalánkiütés, de így is sok ember életét keseríti meg, hiszen akár éveken keresztül is fennállhatnak a tünetek.

Cserháti Tamarára (Miss Word Hungary 2012) rá sem néztek…

A krónikus urticaria betegek a feltűnő tünetek miatt, elzárkóznak a külvilágtól, megpróbálnak nem kilépni az utcára, a munkahelyükön beteget jelentenek. Sajnos néha hetekig sem tudnak visszaállni a munkába, hiszen tüneteik nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is nagyon megviselik őket.

Nem túl toleráns társadalmunkban a megkérdezettek kétharmada szerint a bőrbetegségek hátrányt jelentenek a párkeresésben, a karrierépítésben, de a társadalmi létezésben is. Sőt a már meglévő partnerkapcsolatokban is okozhatnak problémát, hiszen a válaszolók 40% érzi úgy, hogy csökkentené nemi vágyát, ha partnerén bőrhibákat tapasztalna.

Érdekes, hogy a betegség több nőt érint, mint férfit, miközben a női válaszadók voltak azok, akik kevésbé tolerálták a bőrbetegséggel élőket.

Prof. Dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke szerint nagyon fontos lenne, ha minél többet megismernék a krónikus urticariát, amely több száz ember életét keseríti meg Magyarországon. A betegek úgy érzik, mintha száznál is több szúnyogcsípés érné őket naponta, de a kínzó viszketésnél még súlyosabb, hogy szégyellik magukat a tünetek és az emberek reakciói miatt.

Cserháti Tamara (Miss World Hungary  2012 ) úgy döntött szolidaritást vállal ezekkel a betegekkel, és egy társadalmi kampányfilmben krónikus urticáriára jellemző bőrtünetekkel, megpróbálja a társadalom figyelmét ráirányítani a betegségre.

“Hat órán keresztül tartott a folyamat, és csak a végén kaptam tükröt a kezembe. Sokkolt a látvány, és kizárólag arra tudtam gondolni, hogy azonnal szabadítsanak meg a kiütéseimtől. El se tudom képzelni, hogyan lehet egy ilyen betegséggel évekig együtt élni, hiszen itt nem csupán a külsőről van szó. Ez a bőrprobléma, a betegséggel járó folyamatos viszketés és a társadalmi reakciók miatt a belsőt is felemészti” – nyilatkozta a szépségkirálynő.

 

Az írás megjelenését a Novartis Hungária Kft. támogatta (1114. Budapest, Bartók Béla út 43-47, Tel: 06-1-457-6500, Fax: 06-1-457-6600) Dokumentum lezárásának dátuma: 2014.10.31. NOVD12/14OCT

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top