Egészség

12 tanács, hogyan kerülheted el a kórházi fertőzéseket

Mindig vágd le a körmöd, a borotválást pedig felejtsd el! Praktikus tanácsok, ha kórházba készülsz – nem nagy erőfeszítés ezeket megcsinálni, betartani, viszont megúszhatsz egy rakás kellemetlenséget.

Amikor a barátnőm egy apróbb műtéti beavatkozás után azt vette észre, hogy vörös, gyulladt a seb környéke, nem gondolta, hogy egy apró fertőzésből igazán nagy baj lehet. Végül a seb gennyes lett és neki hosszú hetekig kellett antibiotikumot szednie, mire teljesen felépült.

Persze, nem mondom azt, hogy aki kórházba kerül, biztos lehet benne, hogy összeszed valami durva fertőzést, mert ez így nem igaz. Ugyanakkor megvan rá az esély. Ha előre tudsz készülni egy műtétre, adunk néhány tippet, mivel csökkentheted az esélyét egy kellemetlen kórházi fertőzésnek.

Műtét előtt

Vágd rövidre a körmöd: persze a lakkozást is felejtsd el! Ha altatnak, akkor úgyis lemossák, mert a körmök színe jelzi legjobban, hogy megfelelő mennyiségű oxigén kering-e az altatás közben a szervezetedben. A rövid köröm azonban azért is fontos, mert a hosszú alatt olyan baktériumok bújhatnak meg a legalaposabb kézmosás után is, amelyek veszélyesek lehetnek a frissen műtöttekre. Minél kevesebb esélyt adsz ezeknek, annál jobban jársz.

Kerüld a borotvát: nyilván vannak olyan műtéti területek, ahol jobban szeretik az orvosok, ha szőrtelen a terület. Ám a borotva erre nem a legjobb megoldás: ilyenkor ugyanis a bőr szinte mindig sérül, az apró mikrorepedések pedig utat nyitnak a kórokozóknak. Érdemes inkább egy héttel korábban legyantáztatni a területet, hogy legyen ideje bezárulni a szőrtüszőknek, vagy ha már nincs ennyi idő, akkor ollóval nekiesni a szőrnek, még ha ez lassabb is.

Igyál sokat: legalább egy héttel a műtét kitűzött ideje előtt kezdj el odafigyelni arra, hogy megidd azt a napi két liter vizet, amit amúgy is kellene, de lehet, hogy eddig ezt elbliccelted. Ha dehidratált a szervezet, akkor az oxigén lassabban kering a vérben, és ez lassítja a sérült szövetek oxigénellátottságát, tehát a gyógyulási folyamatot.

Tedd le a cigit: még ha egyébként dohányzol is, jó lenne, ha a műtét előtt két héttel megpróbálnál egyáltalán nem rágyújtani. A dohányzók ugyanis 30 százalékkal több kórházi fertőzést kapnak el, mert a szervezetükben kevesebb az oxigén, és az immunrendszerük sem működik tökéletesen.

Vegyél antibakteriális szappant: igen, ezt általában nem szokták ajánlani, mert szárítja a bőrt és elpusztítja a bőrön élő hasznos bacikat is – de most az a helyzet, hogy az lenne a jó, ha semmilyen baci nem élne a bőrödön a műtét idején, mert bár a műtét előtt lefertőtlenítik a felvágott területet, azért jobb biztosra menni, és olyan tisztán bevonulni, ahogyan csak lehet.

Fertőtlenítsd az ágyat: egyáltalán nem túlzott óvatosság, ha a kórházba érve, mielőtt belefekszel, egy fertőtlenítő kendővel végigtörlöd az ágy fémrészeit, a nővérhívó gombot és az éjjeliszekrényt. Erre a nővéreknek ritkán van idejük, módjuk, ezért ezeken a helyeken sok-sok előtted ott fekvő beteg baktériuma élhet boldogan.

12 tanács, hogyan kerülheted el a kórházi fertőzéseket

Műtét után

Keresd a meleget: a műtők többségében ezerrel megy a légkondi, mert 18-20 fokos a levegőn jobban működnek a gépek és mert az orvosnak is kellemesebb ha nem kell izzadva föléd hajolnia. Ám a sebgyógyulás tekintetében ez egyáltalán nem optimális állapot. A hűvös hatására összehúzódnak az erek, lehűl a bőr, és a szervezet a test belsejének maghőjét igyekszik fenntartani. Ám ha csökken a vérkeringés, csökken az oxigénellátottság is, és kevésbé hatékony a gyógyulási folyamat. Tehát ha kijössz a műtőből, takarózz be alaposan, és igyál meleg folyadékot, hogy ezzel is serkentsd a vérkeringést.

Ki a csövekkel: katéter, branül, drén – mind szupersztráda a kórokozóknak a tested mélyébe, ahol a legtöbb gondot okozhatják. Nyilván ezt az orvosok döntik el, mikor veszik ki, de amint lehet, kérd meg őket, hogy vegyék ki ezeket, mert ezzel is csökkented a fertőzés veszélyét.

Ki az ágyból: lehet, hogy olyan gyengének érzed magad, hogy legszívesebben egész nap az ágyban feküdnél, de az ágyban töltött idő alatt felületessé válik a légzésed, így összeeshet a tüdőd, és a tüdőgyulladás esélye is nagyobb. Ez az egyik leggyakoribb műtéti utáni szövődmény, amely azonban egyszerűen megelőzhető: ha nem fekszel egész nap. Tehát amint megengedi az orvos, szállj ki az ágyból, és sétálj el legalább óránként a mosdóig. Ameddig erre nincs lehetőséged, lélegezz mélyeket és időnként köhögj, hogy ezzel is nagyobb munkára serkentsd a tüdődet!

Kerüld a nyers tojást: az utolsó dolog, amire szükséged van a műtét után, az egy jó kis hasmenéses fertőzés. A nyers tojással készült ételek ebből a szempontból veszélyt jelentenek. Tehát bármennyire is kívánod – egy darabig búcsúzz el a madártejtől és a tiramisutól.

Fürdés? Felejtős: igen, ez nehéz lehet, de nem véletlenül ajánlják az orvosok, hogy a műtét után 48 óráig ne zuhanyozz, és 10-14 napig ne mártózz meg a fürdőkádban. Az első pár napon azért tiltják, mert nem lenne jó, ha a seben keresztül a testedbe kerülne a víz, utána pedig a sebgyógyulást hátráltatja a nedvesség. A legjobban az segíti a hegesedést, ha folyamatosan levegőzhet a seb – kérdezd meg az orvost, mikortól van erre lehetőség, viszont semmiképp ne kend be a sebet semmilyen krémmel, ameddig teljesen be nem gyógyul!

Menj haza, amint lehet: ne feledd, a kórház veszélyes terület, tele beteg emberekkel – tehát minden ott töltött nappal nő az esélye annak, hogy elkapsz tőlük valamit. Az otthonodban jóval nagyobb biztonságban fogsz gyógyulni. Persze, ha hazaengednek az orvosok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top