Egészség

Rozsda volt az oltásban

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet elővigyázatosságból elrendelte a Meningitec nevű vakcina több gyártási tételének visszahívását.

A készítmény egyes egységeiben ugyanis sárgásvörös idegen szemcséket észleltek, amelyekről bebizonyosodott, hogy vas-oxid-szennyezés – írja a delmagyar.hu

A vakcina az agyhártyagyulladás megelőzésére szolgáló, nem kötelező védőoltás. Mivel ezt mindenki maga vásárolja meg a patikákban, nincs adat arról, Csongrád megyében hány adag hibás készítmény kerülhetett ki a betegekhez, illetve ebből mennyit adhattak be. A GYEMSZI tájékoztatása szerint a “rozsdás” vakcina nem okozhatott egészségkárosodást. “Az esetleges szennyezés jól látható, és azt a beadó orvos mindenképpen észrevette volna” – szerepel a közleményben.

A korábban megvásárolt G87420, G08527, G76679, H20491, H84074, H95178, J34742, H57306 vagy H52274 tételszámú Meningitec vakcinát vissza kell vinni abba a gyógyszertárba, ahol a receptet kiváltották. Az oltás folytatása érdekében pedig fel kell venni a kapcsolatot a gyógyszert felíró orvossal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top