Egészség

A szépségért aludni kell!

A szépségért nem kell feltétlenül szenvedni. Sokkal kényelmesebb módon is elérheted, hogy az arcodat ne barázdálják idő előtt ráncok, és a bőröd tovább maradjon fiatalos és feszes. Csupán eleget kell aludni ehhez.

A szépségápolás legolcsóbb és legkellemesebb módja, ha eleget alszol. Nem kell eljárnod szépségszalonba, időpontot foglalod a kozmetikusnál, nem kell költened a pénzt olyan kicsi, kívánatos, de nagyon drága tégelyekre, amelyek balzsamos tapintású tartalma az örök szépséget ígérik neked. Egyszerűen csak tedd a párnára este a fejed, és aludd át az éjszakát.

A szépségért aludni kell!

De hiszen minden nap ezt teszem – mondhatná sok nő. Ez bizonyára így is van, de nagyon nem mindegy a szépséged szempontjából (sem), hogy hogyan és mennyit alszol. A nyugati civilizációkban ma a felnőttek több mint fele nem alszik eleget, és azt a keveset is csak felszínesen teszi. A kevés, rendszertelen alvástól a bőr hamarabb öregedésnek indul, megereszkedik, ráncosodik, és sötét karikák jelennek meg a szem alatt, mint ahogy azt már egy igen szemléletes videóban korábban is megmutattuk.

Ezért alszol rosszul

A sötét karikák például úgy keletkeznek, hogy a kevés és rossz minőségű alvás miatt a hajszálerek kitágulnak, és a szem alatti vékony bőrön átüt a színük. Hogy mitől lehet egy alvás rossz minőségű? Például attól, ha teli hassal fekszel le, ha késő délután még kávézol, alkoholt fogyasztasz vagy más ajzószerrel élsz, ha dohányzol – főleg ha lefekvés előtt is rágyújtasz még egy szálra –, ha késő este csinálsz végig egy kimerítő edzésprogramot a konditeremben, vagy ha túlzottan stresszes volt a napod és este nem hagysz elég időt magadnak “lepörögni”.
Ezek csupán az életmódbeli tényezők, amik miatt rosszul és felületesen alszol éjszaka, de ezen kívül még számos egészségügyi ok is szóba jöhet, ezeket viszont az orvosoddal kell megbeszélned.

Mi történik éjjel a bőrrel?

Először is tehát olyan életvitelbeli változásokat kell véghezvinned, amelyek megteremtik a jó alvás lehetőségét. Nem nagy ügy, csak egy kis odafigyelés kell hozzá: naponta ugyanakkor kell ágyba bújni és felkelni, a kettő között pedig átlagosan 8-8,5 órát nyugodt alvással tölteni. Hogy mi a jutalma ennek a kevés erőfeszítésnek? A kielégítő alvás során olyan metabolizmusok (anyagcsere-folyamatok) zajlanak a szervezetben, amelyek segítik a salakanyagok kiürülését, a szervek, a sejtek és regenerálódását. A folyamatosan alakuló bőrnek ezek a folyamatok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy friss, új sejteket hozzanak létre. Ha nem töltünk elég időt alvással, ezek a folyamatok megszakadnak, és nem úgy mennek végbe, ahogy azt a szervezetünk megkívánná.

A jó alvás a fizikai megújulás mellett a szellem és a lélek tisztulásához, frissüléséhez is nélkülözhetetlen: álmaink során dolgozzuk fel a minket ért napi hatásokat, emlékeinket ilyenkor rendszerezi az agy. Elegendő mennyiségű és minőségű alvás nélkül ez a folyamat csorbát szenved, és érzékenyebbé, védtelenebbé válunk a külvilágból érkező stresszhatásokra.

A szépségért aludni kell!

Tanácsok a jó beauty sleephez

1. Alakíts ki egy “pozitív rituálét” lefekvés előtt: hessegesd el a rossz gondolatokat és arra koncentrálj, hogy egészséges leszel, a bőröd reggelre megfrissül, kisimul, a tested, lelked, szellemed pedig pihenten és energiával feltöltődve kezdi a reggelt. Ez a pozitív önszuggeszció segíti a szervezet működését és regenerálódását. Az aggódás csak öregít, a jó hozzáállás pedig fiatalon tart.

2. Tartsd be a felkelés és lefekvés időpontját lehetőleg még hétvégéken is. A lehető legkisebb eltérés legyen ebben, és ügyelj arra, hogy minden nap legalább 8-8,5 órát tudj aludni. Sem a kevesebb, sem a több alvás nem tesz jót a szervezetednek és a szépségednek.

3. Lehetőleg a hátadon aludj. Ha az arcodat a párnába fúrod hason fekve, azzal összegyűröd a bőrt rajta és idővel elmélyülnek a ráncaid.

4. Puha huzatú ágyneműben aludj. A szatén például nagyon nyugtató és kellemes anyag, de a tiszta pamut ágyneműk is jók erre a célra.

5. Lefekvés előtt használj egyszerű kozmetikumokat. Egy jó alapos tisztítást semmiképpen ne mulassz el: az érzékeny bőrűek gyengédebb arclemosót használjanak, a zsírósabb bőrre hámlasztó lemosó ajánlott. Ne feledd, a legjobb arcápoló szer a tiszta víz és a szappan. Tisztítás után felkenhetsz éjszakai hidratáló krémet, de lehet, hogy még jobb, ha hagyod szabadon lélegezni és a saját módján felfrissülni a bőröd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top