Egészség

Pluszpénzzel csökkentik a kórházi várólistákat

Még idén 1 milliárd forint pluszforrást biztosít a kormány a kórházi várólisták csökkentésére – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár.

A kormány az év elején 1,6 milliárd forint pluszforrást biztosított a térd- és csípőprotézis-műtétekre. 860 milliót pedig gerincstabilizáló operációkra.

“Ebben az évben lesz még egy további több mint egy milliárd forintos injekció. A következő három hónapban újabb forrást biztosít a kabinet a várólisták csökkentésére” – erről beszélt az egészségügyért felelős államtitkár a Duna Közbeszéd című műsorában. Zombor Gábor azt mondta: több ezer műtétre elég ez a pénz, de hangsúlyozta: a nem akut, hanem tervezett beavatkozásoknál továbbra is lesznek várólisták. “Az több mint 3000 műtétet fog jelenteni, de várólistával minden rendszerben számolni kell” – hangsúlyozta.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a kiegészítő forrásnak köszönhetően újabb betegcsoportok is bekerülhetnek a műtéti várólistát csökkentő programba. “Elsősorban talán a régóta váró szürke hályog és szemészeti műtétek. Reményeink szerint esetleg a kardiológiai beavatkozások, szívműtétek kerülhetnek még ide, hiszen az itteni várakozás is sok gondot jelent a szakmának és különösen a betegeknek” – húzta alá Velkey György.

A kórházszövetség vezetője szerint lényeges, hogy arányosan legyenek elosztva a források a rendszerben. Velkey György hozzátette: ugyanúgy szükségük van a pénzre az intenzív osztályon fekvőknek, mint a várólistán lévőknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top