Egészség

3 egyperces gyakorlat stressz ellen

Nem muszáj a Bahamákra utaznia ahhoz, hogy kikapcsolódj. Tuti lazító technikák egy percben.

Ha túl nagy a hajtás a munkahelyen, ha felbosszantott a főnököd, vagy egyszerűen csak egy kis nyugalomra szeretnél lelni, akkor dőlj hátra, és válassz egy trükköt az ötből.

A visszaszámlálós módszer

Így kell csinálni: Szegezd tekintetedet a plafonra, és számolj vissza lassan 60-tól 1-ig.

Előnyei: a paraszimpatikus idegrendszer működésbe lép, ha fölfelé nézel, azáltal csökken a vérnyomásod, a pulzusod is lelassul.
Ha mindeközben még visszafelé is számolsz, azzal segítesz az elmédnek kicsit kikapcsolni és legalább 60 másodpercig egyetlen dologra fókuszálni. A stresszt ugyanis gyakran az okozza, hogy megoszlik a figyelem egyszerre több dolog között.

Egyperces napló

Így kell csinálni: Vezess naplót – egyperces bejegyzésekkel -, majd tedd félre másnapig.

Előnyei: a rövid naplóírásnak két előnye is van: egyrészt meg tudod fogalmazni egyetlen mondatban, mi az, ami gondot okoz, és mit érzel evvel kapcsolatban, másrészt nem lesz időd a megoldáson agyalni (az egy percbe ez egyszerűen nem fér bele). Másnap vagy a munkaidő végeztével aztán előveheted a naplót, és elolvashatod – feltéve, ha a probléma még aktuális.
Meg fogsz lepődni, milyen kevés az a probléma, ami még másnap is fejfájást okoz. Hiába, tényleg igaz a mondás: az idő minden sebet begyógyít…

3 egy perces gyakorlat stressz ellen

Frissítő légzőgyakorlat

Így kell csinálni: Lélegezz mélyeket! Vegyél 10 mély lélegzetet az orrodon át, majd fújd ki lassan a szádon át.
Előnyei: a mély lélegzet oxigéndús vért szállít az agyba: ezáltal felfrissülsz. Ám nyugtat is, és csökkenti a vérnyomást. Segíti ezenkívül a koncentrációt, ugyanis a váltott légzés koncentrációt igényel.

További stresszűző gyakorlatok az Alvástréning blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top