Egészség

Így tartsd karban a tüdőd!

Egy jól karbantartott tüdő egész életen át problémamentesen szolgálja a gazdáját. Ez az a szervünk, amelyre kifejezetten jellemző, hogy ellenálló és "tartós", és magától nem romlik el, hacsak nem rongáljuk szántszándékkal.

Annak ellenére, hogy a tüdő strapabíró szerv, a COPD (krónikus obstruktív légúti betegség) nevű tüdőbetegség a negyedik leggyakoribb halálok az Egyesült Államokban, hazánkban pedig lakosság számához viszonyítva nálunk halnak meg a legtöbben COPD-ben egész Európában. A helyzet még ennél is rosszabb lenne a mai modern, innovatív gyógyszerek nélkül, amelyek rendszeres szedésével a COPD-s beteg állapotának hirtelen romlása megelőzhető, és hosszú ideig fenntartható a beteg megfelelő életminősége.

Így tartsd karban a tüdőd

Ne dohányozz!

A cigarettázás a lehető legrosszabb rendszeres tevékenység, amit a tüdőddel művelhetsz. Itt nincs alsó határérték, ami alatt még ne lenne káros a dohányfüst, és minél többet szívsz, annál biztosabb, hogy súlyos kárt okozol a tüdődnek. A COPD mellett a tüdőrák kialakulásának veszélye is igen magas a dohányosok soraiban, és ráadásul nemcsak magadnak ártasz vele, hanem a környezetedben lévőknek is, akik a te cigarettafüstödet kénytelenek belélegezni. Jó tudatában lenni annak is, hogy nemcsak a cigaretta káros, hanem a dohányzás minden fajtája, legyen az pipa vagy szivar.

Kerüld a szennyezett levegőt!

Sajnos ez nem minden esetben kivitelezhető, de ha van rá lehetőséged, lehetőleg tiszta levegőjű vidéken élj. A légszennyezettség – legyen az por vagy ipari termelésből adódó egyéb szennyezés – asztmához, COPD-hez, vagy együtt mindkettőhöz vezet hosszú távon. Kerüld a zsúfolt autóútvonalakat, és lehetőleg ne ilyen környéken kocogj reggelenként. Erre nincs mindenkinek lehetősége, de annyit bárki megtehet, hogy csökkenti azokat a tevékenységeit, amelyek légszennyező anyagok kibocsátásával járnak. Például kevesebbet autózol és visszafogod otthon az energiafogyasztást. Emellett pedig hasznos dolog, ha részt veszel környezetmegújító programokban: fát ültetsz vagy más zöld felületeket gondozol önkéntes munkában.

Mozogj többet!

Önmagában a sport nem erősíti a tüdőt, de hozzájárul ahhoz, hogy minél jobban kihasználd a kapacitását. Minél fittebb vagy és minél kitartóbban tudod végezni a különféle kardioedzéseket, annál hatékonyabban szolgálja majd ki a tüdőd oxigénnel a szíved és az izmaid. Ha már van valamilyen kialakult tüdőproblémád, az edzések még fontosabbá válnak, de ebben az esetben egy edzésprogram összeállítása előtt mindenképpen konzultálj az orvosoddal. És még egy jó tanács: ha hideg időben a szabadban sportolsz, tegyél a szád elé sálat vagy maszkot.

Így tartsd karban a tüdőd

Sokan azt gondolják, hogy a légszennyezettség csak addig tart, amíg az ember magára nem csukja otthona ajtaját. Pedig házon belül is számos káros anyag kering a levegőben, és ezeket tanácsos a lehető legjobban visszaszorítani. Különösen igaz ez azoknál, akinek a lakásában nyílt kandalló van, háziállatot tartanak, vagy például gyakran égetnek gyertyát. Ilyen esetekben különösen fontos, hogy rendszeresen szellőztess, és légtisztító berendezésen keresztül keringesd a levegőt az otthonodban.

Táplálkozz megfelelően!

Vajon mi köze lehet a gyomorba kerülő ételnek a tüdőhöz? Nagyon is sok! Bizonyított tény, hogy az antioxidánsokban gazdag táplálékok jót tesznek a tüdőnek. A brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karfiol a felére csökkenthetik a tüdőrák és más légzőszervi megbetegedések kialakulásának esélyét.

Használj védőfelszerelést!

Az asztma kialakulásának egyik jellemző oka, hogy azok, akik a tüdejükre veszélyes környezetben dolgoznak, nem használnak védőfelszerelést. Különösen igaz ez például a festőkre, az építőiparban dolgozókra, benzinkutakon és élelmiszer-ipari üzemekben munkát végzőkre! Nem számít, hogy furcsán néznek rád a kollégáid, te bátran tegyél maszkot az arcod elé munka közben, ha ez hasznára lehet a tüdődnek.

Ügyelj a higiéniára!

Akik a környezetük vagy más ok miatt (például dohányzás) nagyobb eséllyel betegedhetnek meg COPD-ben vagy más tüdőbetegségekben, azoknak tanácsos távol tartaniuk magukat az influenzás és náthás emberek társaságától.

Rendszeresen látogasd az orvosod!

Sokkal jobban jár az, aki arra fordítja az idejét, hogy megelőzze a betegségeket, mint aki sajnál néhány órát évente egyszer-kétszer az orvosnál tölteni kivizsgálások miatt. A COPD – ha idejében felismerik – hatékonyan gyógyítható, és kezdődő egyéb tüdőbetegségek rosszra fordulását is meg lehet akadályozni, ha időben észreveszi az orvos. Ehhez azonban rendszeresen részt kell venni szűrővizsgálatokon és konzultálni kell a doktorral. Ha már kialakult a betegség, akkor is fontos, hogy állandó kapcsolat maradjon az orvos és a páciens között, és a beteg aktívan vegyen részt a gyógyulásban és kövesse az előírt terápiát. A kezelés módjában azonban érdemes az orvossal konzultálva megállapodni, és felhasználni azokat a modern, innovatív gyógyszereket, amelyek személyre szabott gyógyításra adnak lehetőséget. Az ilyen okosgyógyszerek mellékhatásai enyhébbek, és hatékonyabbá teszik a gyógyulás folyamatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top