Egészség

Dehidratáció fenyegeti a magyar gyerekek ötödét

Nem isznak eleget a magyar gyerekek – derül ki egy friss, reprezentatív kutatásból. Mindez pedig súlyos következményekkel járhat, például koncentrációs problémákat, rossz közérzetet okozhat. Mindössze napi 8 pohár vízzel számos probléma megelőzhető lenne.

Egy felnőtt ember testtömegének mintegy 60 százaléka víz, amely szervezetünk működéséhez elengedhetetlenül szükséges. Naponta a testünk kb. 2 és fél liter vizet használ fel életfunkcióink fenntartására, így ahhoz, hogy ezt a veszteséget pótolni tudjuk és visszaállítsuk a folyadékegyensúlyt, ugyanennyit kell bevinnünk a szervezetünkbe. Napi másfél liter víz a vizelettel, két deciliter a salakanyagokkal távozik a testünkből, 4-4 deciliter pedig a légzéssel és verejték útján ürül ki a szervezetből. Az eltávozott folyadék pótlásának ideális forrása a víz, hisz energiamentes és könnyen hozzáférhető.

A gyerekek kellő mennyiségű és rendszerességű folyadékbevitele a felnőttekénél is sokkal fontosabb, aminek egyik oka, hogy testtömegükhöz képest nagyobb a testfelületük, így több víz párolog el a bőrükön keresztül. Ráadásul gyakran annak ellenére sem jut eszükbe inni, hogy szomjúságot éreznek.  A rendszerességre szoktatás tehát éppen olyan fontos a folyadékbevitel esetében, mint az étkezésnél.

Magyarországon a 7 és 10 év közötti gyerekek egynegyede kritikusan alacsony vízfogyasztónak tekinthető, de kisebb mértékben a 4 és 6 év közöttiek is érintettek  – derül ki egy kutatásból . Ennek alapján kijelenthető, hogy a 4 és 10 év közötti gyerekek ötödét fenyegeti a dehidratáció veszélye. A legrosszabb a helyzet a 9-10 éves fiúknál: az ő esetükben tízből négyen a kritikus határérték alatt fogyasztanak vizet – derül ki a 800 fős reprezentatív mintán fővárosi és kecskeméti gyerekek bevonásával készített felmérésből. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top