Egészség

Otthonszülés közben halt meg egy baba Hódmezővásárhelyen

A tragédia szerda reggel történt. Azt, hogy mi okozta, a boncolás fogja kideríteni. A szülést levezető bába szerint kórházi körülmények között is megtörtént volna a baj.

Soha nem fordult még elő ilyen eset annak a vásárhelyi szülésznőnek praxisában, aki a szerdai tragikus otthonszülést levezette. A bába a délmagyar.hu-nak elmondta: az érintett család zsombói. Mivel az az előírás, hogy otthonszülésnél szükség esetén 20 percen belül be kell tudni érni egészségügyi intézménybe, és ez Zsombóról nem lett volna teljesíthető, ezért a kismama a bába otthonában szült. Amikor azonban odaértek hozzá, az anya már a kitolási fázisnál tartott, és bár első gyermeke volt a pici, nagyon gyorsan történt minden.

A gyerek szívhangja a szülés közben végig rendben volt, de amikor világra jött, nem vett levegőt. Próbálták újraéleszteni, hívtak újszülöttmentőt is, de segíteni már ők sem tudtak. A bába szerint a gyerek olyan rendellenességgel születhetett, ami összeegyeztethetetlen volt a méhen kívüli élettel, ezért biztos benne, hogy akkor is ugyanez történt volna, ha egészségügyi intézményben születik a gyerek. Hogy ez valóban így van-e, azt majd a boncolás fogja kideríteni.

A szülésznő úgy tudja, nem indul rendőrségi eljárás az ügyben, mivel mindenki megtette a tőle telhető legtöbbet.

A bába egyébként az otthonszülés legálissá tétele után 2012 márciusában elsőként kapta meg az ehhez szükséges engedélyeket, és így ő vezette le az első legális otthonszülést, egy szegedi családot segítve.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top