Egészség

Aludja magát jobb szülővé!

Mindannyian szeretnénk jó szülők lenni, melynek egyik alapfeltétele az együtt töltött minőségi idő és a türelem. Fontos, hogy teljes odafigyeléssel forduljunk a kicsik vagy éppen nagyobbak felé, meghallgassuk problémáikat, örömeiket, közös programokat szervezzünk, melyek erősítik és táplálják a szülő-gyerek kapcsolatot. De hogyan érhetjük el mindezt a gyakorlatban?

Napjainkban a legtöbb családban mindkét szülő dolgozik, minden tanítási nap egy kész akadályverseny a dugók, útfelbontások, elveszett tornazsákok és kiborult reggeli kakaók útvesztőjében. A gyerekesek számára így nemcsak a munkahelyen való megfelelés jelent komoly stresszfaktort, de az is, hogy egyeztessék össze a maximális munkahelyi teljesítményt a gyerekek napirendjével.

Aludja magát jobb szülővé!

Ha anya rosszul alszik
Ha egy rossz éjszakai alvás után a szülők napja nehezen indul, az rányomhatja a bélyegét az egész család hangulatára. Egy feszült anyuka vagy apuka kevésbé türelmes, kapkod, az elkéséstől való félelem okozta stresszt gyakran zúdítja rá a még éppen ébredező, esetleg ügyetlenkedő kisebb nagyobb gyerekre. Sokan csak legyintenek erre, mondván, akinek gyereke van, mondjon fel, pedig a gyerekek mellett sem elérhetetlen a frissítő éjszakai nyugalom, csak tennünk kell érte.

Alvást nehezítő körülmények
A rossz alvás oka lehet környezeti hatás: nem megfelelő hőmérséklet, ágy, ágynemű, külső zajok, melyek nagy része gyorsan és egyszerűen orvosolható, ám ez napjaink túlstimulált emberének gyakran kevés. A sok elektronikus eszköz által kibocsátott fény, a helytelen és rendszertelen táplálkozás, a mozgáshiány vagy az esti túlzásba vitt edzés mind növelik az álmatlanság esélyét, nem is beszélve a stresszről, mely a 21. századi ember mindent megkeserítő szörnye. Vajon van ebből kiút?

Álomhozó tippek
Egyes kutatások szerint a magyar lakosság fele szenved valamilyen alvászavartól, szervezetünknek tehát segítségre van szüksége. Számos praktika létezik, amelyek alkalmazása segíti a pihentető alvást, mint például rendszeres testmozgás, mindennap azonos időben való felkelés és lefekvés, éjszakai nassolás és nehéz ételek kerülése, alvás előtti relaxáció és a megfelelő hőmérsékletű, kényelmes, csendes és sötét alvókörnyezet. Azonban gyereknevelés és munka mellett nem egyszerű megteremteni a megfelelő éjszakai pihenéshez szükséges életkörülményeket, ilyen esetben érdemes külső segítséghez fordulnunk. Hazánkban több olyan gyógynövényalapú készítmény is kapható, melyeknek szinte semmilyen mellékhatásuk nincs, nem okoznak függőséget, bódultságot és hosszabb távú kúrára is alkalmasak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top