Egészség

Májvédő diéta

A böjti időszak előtt a hagyományos magyar konyha zsíros, dús ételeket szervíroz: a karácsonyi ünnepi asztal roskadozik a masszív, zsíros fogásoktól, és a január-februárban aktuális disznótoros lakomák és farsangi vacsorák is bővelkednek a májat keményen megdolgoztató menükben. A hagyományok szerint élő embereknek az ezt követő húsmentes böjt a maga mértékletességi szabályaival egyfajta praktikus, salakmenetesítő kúra is, amely során nem csak a lélek, de a test méreganyagaitól is megszabadulhatnak tavaszig. Ha vallásos buzgalom nem is késztet mindenkit böjtre, a máj egészsége érdekében tanácsos lenne néhány diétás napot beiktatni. Ezekre ajánlunk most néhány májkímélő ételreceptet.

A májvédő diéta alapja, hogy zsírszegény, könnyen emészthető és folyadékban gazdag legyen a napi étkezés. A nagy mennyiségű folyadék a salakanyagok kiürülését segíti, a rostanyagok pedig a székrekedés kialakulását előzik meg. Nagyon jót tesz a téli zsíros ételekkel megterhelt máj regenerálódásában a gyümölcsökkel, zöldségekkel, nyers salátákkal bevitt bőséges mennyiségű C-vitamin. Természetesen mellőzni kell az alkoholt – az olyan gyengébb italokét is, mint a sör –, és a koffeinfogyasztást is tanácsos visszafogni.

Májvédő diéta

Gyümölcsturmixok

Tél végén is elég bőséges Magyarországon a gyümölcskínálat – igaz, ezek a gyümölcsök nem mindig a legjobb minőségben jutnak el hozzánk a távoli tájakról. A vitamin- és rosttartalmuk azonban elegendő ahhoz, hogy a májat kényeztesse. Napi egy pohár gyümölcs turmixszal revitalizálhatjuk nem csak a májat, de az egész szervezetünket is. Turmixot bármilyen gyümölcsből készíthetünk, arra viszont ügyeljünk, hogy alaposan tisztítsuk meg felhasználás előtt az árút, sőt aki biztosra akar menni, az hámozza is meg. Különösen ajánljuk a mixhez a kiwit, a narancsot, a almát, a citromot és az ananászt. Pár csepp mézzel és fahéjjal ízesítve kiváló és egészséges frissítőt nyerhetünk ki belőlük egy jó turmixgép segítségével.

Rebarbarát levesnek vagy főzeléknek

A modern konyha méltatlanul hanyagolt alapanyaga a rebarbara, pedig ez a kora tavasszal hajtó növény igazán értékes tápanyagforrás. Az ázsiai származású “barbárok gyökerének” már kifejezetten magas az ásványi anyag tartalma (kiemelkedően sok benne a kálium, a kalcium, a foszfor, a magnézium, a vas és a szelén) és gazadag A, B1, B2 és C vitaminokban is. Niacin (B3 vitamin) tartalma is magas, ami azért fontos, mert ez az anyag értágító hatású, fokozza a koleszterin kiválasztását, jelentős szerepet játszik a sejtek energia háztartásában és a DNS lánc kijavításában. Ezen kívül a rebarbara oxálsav és a leveleinek nyelében antrakinonok is találhatók, amik hatására a széklet híg marad, ezért alkalmazzák hashajtónak, bélműködés-szabályzónak, étvágyjavítónak. Mivel vizelethajtó és salaktalanító hatású is, ezért a tavaszi vitamin- és tisztítókúrákhoz ideális a rebarbara. Azonban csak mértékkel fogyasszuk, mert de nagy dózisban bélnyálkahártya-irritációt, gyomor- és bélgörcsöket okozhat.
Ételnek leginkább az érett, már megpirosodott levélnyelek a legjobbak, mert ezekben már elegendő értékes tápanyag gyűlt fel, a még teljesen zöld részek fogyasztása viszont kerülendő magas oxálsav tartalmuk miatt. (Ez az anyag gyakori, nagy dózisokban fogyasztva vesekövet idézhet elő. Túladagolni rebarbarával nem könnyű, mivel napi egy kg-ot kéne a növényből ehhez elfogyasztani. De jobb az óvatosság, és javasolt az oxálsav miatt a rebarbara mellé egy kis tejet is inni, mert ennek kalciumtartalma leköti az oxálsavat.)

Májvédő diéta

Rebarbara leves

A rebarbaraleves egyszerű és egészeges étel: a népi gyógyászat májproblémákra javasolja. Veseköveseknek ugyan gondot okozhat magas oxálsav-tartalma, de mindenki más bátran fogyaszthatja.

Hozzávalók
1/2 kg rebarbara
1 ek. liszt
3-4 ek. cukor
Szegfüszeg
Fahéj
Citromhéj

Elkészítés
A rebarbarát megmossuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és kb. 2 l vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a fűszereket, a lisztet a cukorral és egy kevés vízzel kikeverjük, a megpuhult rebarbarához öntjük, forrásig főzzük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top