Egészség

Vitaminok és ásványi anyagok a korosodó szemnek

50 éves kor felett a látás romlása természetes folyamat, de ennek gyorsasága számos dologgal befolyásolható: többek között azzal, ha megadjuk a szervezetünknek azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amik a szem egészséges működéséhez szükségesek. Lássuk, melyek ezek!

Az ötven év felett kialakuló szembetegségek – például a makula degeneráció, más néven szemfenéki meszesedés vagy a hályogok – kialakulásának esélyét a különféle antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok bevitele befolyásolhatja. Az A-vitamin, mint antioxidáns hiányában például romlik a szem sötéthez való alkalmazkodási képessége, a C-vitamin nélkül pedig a zöldhályog kialakulásának kockázata nő, míg az omega 3 zsírsavak a szemszárazság vagy az éleslátásért felelős makula – magyarul a szemben található sárgafolt – betegségeinek kialakulásának esélyét csökkentik. De szerepet játszanak a szem egészségének megőrzésében az olyan anyagok is, mint a béta-karotin, a flavonoidok, a lutein és zeaxantin, a szelénium, a cink vagy az E-vitamin.

Vitaminoktól az ásványi agyagok a korosodó szemnek

Béta-karotin

A béta-karotin az A vitamin fontos forrás, hiszen a szervezet ezt a vitamint állítja elő belőle. A vitamin fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából, cinkkel valamint E- és C-vitaminnal kombinálva pedig a béta karotin lassítja az időskori makula degeneráció kialakulását. A különféle vitamin és szemerőt javító készítmények mellett természetes állapotában a répában, édes burgonyában, spenótban, a leveles kelben és a vajdió pépben található meg. 

Flavonoidok

Szent-Györgyi Albert fedezte fel ezt a vegyületcsoportot, amelynek sok növény köszönheti gyógyító hatását. A falvonoidok kedvező hatásukat egyéb antioxidánsokkal együtt (A-, C-, E-vitamin) fejtik ki: csökkentik a hajszálerek törékenységét és áteresztőképességét, segítik az erek ellazulását. Jótékonyan hatnak a makula egészségére, és mérsékelik a hályogok kialakulásának esélyét.  Olyan finomságok bővelkednek ebben az anyagban, mint a tea, a vörös bor, a citrusfélék, az áfonya, a cseresznye, a hüvelyes termények és a szója termékek. 

Lutein és zeaxantin

A falvonoidokhoz hasonlóan a hályogok kialakulását lehetőségét csökkenti a lutein és zeaxantin, valamint a sárgafolt elváltozásai is lassíthatók vele. Zöld növényekben találhatók nagy mennyiségben: például a spenótban, leveles kelben, kelkáposztában, karalábéban, cukkíniben és más tökfélékben.  

Omega-3-zsírsavak

A szemszárazság ellen és a makula egészségének megőrzésében vehetjük jó hasznát az egyébként is nagyon fontos élettani jelentőségű omega-3 zsírsavaknak. Elsősorban a hidegtengeri halakban (makréla, hering, lazac) fordul elő nagyobb mennyiségben természetes állapotában, de jó forrása a mandula, dió is, és a nálunk is elérhető áron kapható busa. 

Szelén

Az előrehaladott állapotú szemfenék meszesedés tüneteit csökkenti C- és E vitaminnal kombinálva. A tenger gyümölcsei és a barna rízs az elsődleges szelénium forrás a természet patikájában, de a különféle vitaminkészítményekből, szemegészség megőrző termékekből is hozzájuthatunk. 

A-vitamin

A szem egyik legfontosabb “tápanyaga” az A vitamin. Ha a szem nem jut elegendő A-vitaminhoz, akkor szem alkalmazkodási képessége a fényviszonyok változásaihoz csökken, ami gyenge látáshoz vezet szürkületi időszakban. Olyan állati eredetű fehérjékből szerezhető be, mint például a tej, tojás, csirke- és marha máj és a sárgarépa.

C-vitamin

A C-vitamin is általános fontosságú a szervezet megfelelő működéséhez. A szemnek azért van rá szüksége, mert nélküle megnő a hályogok és a makula degeneráció kialakulásának veszélye. A legjobb C-vitamin források a csipkebogyó, a kivi, a homoktövis, a brokkoli, a gránátalma és a citrusfélék.

E-vitamin

Béta karotinnal és E-vitaminnal kombinálva a szemfenék egészségének megőrzésében segít, lassítja és csökkenti a makula degenerációs tünetek kialakulásának esélyét. Mandulából, napraforgó magból és mogyoróból nyerheti a szervezet a számára szükséges mennyiséget.

D-vitamin

A D-vitamin a makula degeneráció megjelenését késlelteti és lassítja a betegség előrehaladását. Az elsődleges D-vitamin forrás a napfény, de ennek hiányában olajos halakból (szardína, makréla, lazac) szerezhető be. 

Cink

A cink az A-vitamin felszívódását segíti elő, és ezen keresztül jótékony hatással van a az előrehaladott makula degeneráció kezelésére, valamint segít megelőzni a vakság kialakulását. Osztrigából, marha húsból, rákfélékből juthatunk hozzá a természetes állapotában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top