Egészség

A föld lakosságának egyharmada szenved alvászavarban

A föld lakosságának egyharmada alvászavarban szenved, vagy alvásbeteg – hívja fel a figyelmet az alvás világnapjához kapcsolódóan az Alvásorvosok Világszövetsége.

A World Sleep Day  idei jelentése szerint a csaknem 120 féle regisztrált alvásbetegség ma már globális járványnak tekinthető, és a minőségi alvás kialakításában mindenkinek fontos feladata van.

Magyarországon kis számú, de felkészült szakember segít az alvászavarok és alvásbetegségek felismerésében, gyógyításában. A Budapesti Alvásközpont felmérése szerint Magyarországon az emberek rosszabbul alszanak, mint az európai átlag.  A stressz és a felfokozott életritmus, valamint az elhanyagolt sokféle betegség következményeként tíz hazai felnőttből három szenved a rossz alvástól. Ez nemcsak a napi munkateljesítmény fokozatos csökkenésével jár, hanem – például a gépjárművezetők körében – súlyos baleseti kockázatot is jelent.

A föld lakosságának egyharmada szenved alvászavarban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top