Egészség

Megvan az új fegyver az Alzheimer-kór ellen!

Ausztrál kutatók ultrahanggal, gyógyszerek nélkül tisztították meg egerek agyát a kórral összefüggést mutató lerakódásoktól.

A Queenslandi Egyetem tudósai szerint az agyi beavatkozással nem járó, vagyis nem invazív, ultrahangos kezelés talán meggyógyíthatja az Alzheimer-kórt és a memóriát is képes javítani. A kutatók azt fedezték fel, hogy az agyi neuronokban képződő, fogkőhöz hasonló lerakódásokat, melyek valószínűleg emlékezetvesztéshez és a gondolkodási képességek romlásához vezetnek, fókuszált ultrahangsugarakkal meg lehet bontani, és a kezelés gyógyszer nélkül is hatásos lehet.

A módszert egerekkel tesztelték, memóriájuk javulását a labirintusban való eligazodási képességükön mérték le. A múltban a nagy energiájú ultrahangot az agyba injekciózott mikrobuborékokkal kombinálták. Ezek a buborékok az ultrahang hatására vibrálni kezdtek, így juttatták át a gyógyszert az úgy nevezett vér-agy gáton.

A kutatók, akik úgy találták, hogy az ultrahanggal kezelt egereknek memóriája a kezeletlen állatokéhoz képest javult, hangsúlyozták: a kutatás legelején tartanak, évek választják el őket attól, hogy a módszert emberek részvételével teszteljék. A következő lépésben juhok agyát kezelik, az eredmények az év végére várhatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top