Egészség

Új szűrést sürgetnek a méhnyakrák kimutatására

Új szűrési protokoll felvételét szorgalmazza a népegészségügyi szűrések körébe a Magyar Méhnyakrák Kórtani és Kolposzkópos Társaság a méhnyakrák megelőzésére. A javaslat már a szakmai kollégium és az egészségügyi államtitkárság előtt van.

Koiss Róbert nőgyógyász, onkológus főorvos, a javaslat egyik kidolgozója a Magyar Nemzetnek elmondta: az eljárás a HPV DNS-szűrést és a hagyományos sejtkenet-mintavételt ötvözi, azaz 25 éves kor felett a HPV-teszt citológiával történő együttes alkalmazását javasolja.

A citológia, kombinálva a HPV DNS-szűréssel, 100 százalékos negatív prediktivitást ad, vagyis mindkét teszt negatív eredménye esetén 100 százalékos bizonyossággal állítható, hogy a következő öt évben nem áll fenn rák vagy rák előtti állapot a vizsgált személynél – magyarázta Koiss Róbert.

A jelenlegi szűrési mód 3 évente javasolt, és 70 százalékos negatív prediktivitást ad, vagyis a HPV-tesztek pluszköltsége bőven fedezhető lenne a megtakarításból, ami abból adódna, hogy a szűréseket a mostaninál ritkábban kellene elvégezni – mondta Koiss Róbert.

A méhnyakrák napjainkban is a vezető halálozási ok a nőgyógyászati daganatok között. Magyarországon évente körülbelül 1000-1200 új esetet diagnosztizálnak, ezek jelentős hányada ekkor már előrehaladott, gyógyíthatatlan stádiumban van, és évente mintegy félezer halálesetért felelős a betegség – írta a lap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top