Egészség

3D-s robotkart kapott a 7 éves kislány

Hihetetlen, mire képes a 3D-s nyomtatás! Egy 7 éves kislány ennek köszönhetően kapott műkart.

A 7 éves Faith nem is álmodhatott arról, hogy hiányzó bal karját egyszer kényelmes művégtag helyettesítheti. A kislány kék és rózsaszínben pompázó robotkarját könnyedén magára csatolja, máris felpattan biciklijére és olyan gyorsan pedálozik, amit korábban csak elképzelni mert.

A kislány pehelysúlyú művégtagját 3D-s nyomtatási technikával készítették úgy, hogy az egy gyerek számára is egyszerűen viselhető legyen. A mindössze 45 dekás és 50 dollárba (átszámítva 14 ezer forintba) kerülő művégtagot ugyanabból az anyagból készítették, amit drónokhoz és autóalkatrészekhez is használnak.

3D-ben másolt műkart kapott a 7 éves kislány

“Amikor a kislány nagyjából fél-egy év múlva kinövi a művégtagot, könnyedén és egyszerűen nagyobbra cserélhetjük” – mondja Mark Muller, a Kaliforniai Állami Egyetem ortopéd professzora, aki maga is részt vett a tervezésben.

Faith ritka szindrómával született, bal karjának véráramlása megakadt helyrehozhatatlan károsodást okozva a szövetekben, az izmokban és a csontokban, így alkarját könyékig amputálni kellett. A kislány kipróbált több hagyományos és drága protézist, melyek súlyosak, kényelmetlenek és nehezen viselhetők voltak. A 3D-s technikával ezek a problémák is kiküszöbölhetők.

Forrás: Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top