Egészség

Ezért figyelj oda a gyerek kakijára

A 7 és 10 év közötti magyar gyerekek közel harmada nagyon alacsony mennyiségű, a javasolt mennyiség 70 százalékánál is kevesebb élelmi rostot visz be a szervezetébe. Ami megnehezíti a kakilást, az pedig rossz.

“Az emésztés megkönnyítése, a széklet rendszeres távozása gyerekkorban is rendkívül fontos. Számos szülő találkozik azzal a problémával, hogy gyermekének csak rendszertelenül van széklete. Ennek oka lehet a nem megfelelő étkezés, a kevés folyadék, a székletképző rostok elégtelen fogyasztása vagy akár a kevés mozgás is” – mondja dr. Veres Gábor, egyetemi docens, a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság elnöke.

Ezért figyelj oda a gyerek kakijára
A székrekedés magyarázata pszichés jellegű is lehet, a szorulásnak azonban nem csak testi okai, lelki következményei is lehetnek. Szorongás, rossz közérzet, levertség – tünetek, amelyeket olyan gyerekek produkálnak, akiknek gondjuk van az emésztésükkel.
 

Mivel a társadalom a széklet távozásával kapcsolatos problémákat tabuként kezeli, a gátlások a szülőkről gyorsan átragadnak a gyerekre is, akik emésztési problémáikat gyakran szégyellik társaik, nevelőik, szüleik előtt is. Emiatt is a szülői példa, a szülői tudatosság a táplálkozás területén kiemelkedő jelentőséggel bír, ezek a gyermekkorban kialakult táplálkozási szokások rövid és hosszú távon is hatással lehetnek a gyermekek egészségére.

Teljes értékű gabonák – gabonapelyhek, pékáruk, zöldségek és gyümölcsök: ezek a rostok legfontosabb forrásai, a magyar gyerekek egyharmada mégis kritikusan alacsony mennyiséget fogyaszt belőlük, derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Nestlé által végzett kutatásból, amely fővárosi és kecskeméti gyerekek táplálkozási szokásait vizsgálta.
Pedig, ha rostokban dús reggelivel kezdi, majd hasonló étkezésekkel folytatja a napot a család, a felnőttkori betegségek, elhízás, sőt szorongásos zavarok kialakulásának kockázatát is csökkentheti a kicsiknél a szülő.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top