Egészség

Az ápolók is ellenzik a hálapénz törvényesítését

Az orvosi szervezetek után most a szakdolgozói kamara is megszólalt.

Teljes mértékben támogathatatlan a hálapénz elfogadásának törvényi legalizálása – áll a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara etikai kollégiumának állásfoglalásában.

A szervezet szerint a hálapénz a szakdolgozók és az ellátást igénybe vevők számára kellemetlen, megalázó, kényelmetlen és zavart helyzetet teremt. Ezért a hálapénz legalizálása tovább gyengíti a szakdolgozók iránti közbizalmat, és azt a téves látszatot kelti, hogy a szakdolgozók megvásárolhatók, miközben kizárólag szakmai szempontok alapján tehetnek különbséget a betegek között – írja a Magyar Nemzet.

Mint megírtuk, az Igazságügyi Minisztérium által kezdeményezett törvénymódosítási javaslat szerint nem minősülne bűncselekménynek, ha egy egészségügyi dolgozó utólag fogadna el juttatást a pácienstől. Ugyanakkor büntetnék, ha az orvos az egyébként ingyenes ellátást valamilyen juttatáshoz kötné.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top