Egészség

Halálos mérgezés takarítás közben?

Nemcsak a gyógyszerek és az alkohol okozhatnak veszélyes mérgezést, hanem a takarítószerek is. A kisgyerekek különösen veszélyben vannak.

Az Országos Közegészségügyi Központ adatai szerint 30 százalékkal több mérgezéses esetet jelentettek az orvosok 2014-ben az egy évvel korábbihoz képest, viszont kevesebben haltak meg mérgezés miatt – írja a vs.hu. Közel százan haltak bele mérgezésbe. Az esetek között vezet a gyógyszermérgezés, a második helyen áll az alkohol, ezt követi az ipari és háztartási anyagok okozta mérgezés.

A véletlen balesetek jelentős része kisgyerekkel történik, az ipari és háztartási tisztítószerekkel mérgezettek 40 százaléka 14 évesnél fiatalabb volt. Hipó, mosószerek és hideg zsíroldó okozta a mérgezést a legtöbb esetben. A nagy hatékonyságú tisztító- és fertőtlenítőszerek veszélyesek az emberi szervezetre, többnyire maró vagy irritáló hatásúak. Fontos tudni: erősen mérgező hatású klórgáz keletkezhet, ha egyszerre használunk hipót és vízkőoldót. A klórgáz jelenlétét pezsgés és szúrós szag jelzi.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top