Egészség

3D-s légcsőimplantátum mentette meg három kisgyerek életét

Nemzedékek óta végzetes betegség gyógyítása sikerült ezzel a módszerrel. A gyerekek már családjukkal élnek, a hétvégéket nem kell kórházi ágyon tölteniük.

Sikerrel kezeltek életveszélyes légzészavarral született kisgyerekeket 3D nyomatóval készített légcsőimplantátummal – jelentették be amerikai tudósok. Légúti implantátumot először három éve ültettek be egy kisgyerek szervezetébe. A kisfiú meggyógyult, a beültetett anyag – alkalmazkodva az azt körülvevő szövetekhez – felszívódott.

Gyenge volt a légcső

A kezelést megelőzően mindhárom kisgyerek – a legkisebb három, a legidősebb 16 hónapos volt – ugyanabban az életveszélyes betegségben szenvedett. A tracheobronchomalacia (TBM) légúti fejlődési rendellenesség, mely miatt a légcső annyira gyenge, hogy időszakosan összeomlik, ezzel fulladást okoz. A kór eddig gyógyíthatatlan volt, az életkilátások csekélyek.

Nulla szövődmény

Mindhárom kisgyerek hónapokat töltött intenzív osztályon, géppel lélegeztették őket, de még így is előfordult, hogy az újraélesztés mentette meg az életüket. A rendszeresen összeomló légutak megtámasztására és nyitva tartására a kutatók 3D nyomtatással előállítható légcsőimplantátumot terveztek, mely igazodott a kis páciensek testéhez. A speciális műanyagból nyomtatott implantátumok porózus csövecskék voltak, melyeket a beteg légúthoz lehetett rögzíteni, majd veszélytelenül felszívódtak. Az eszköz lehetővé tette a kisgyerekek légutainak fejlődését, és semmiféle szövődményt nem okozott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top