Egészség

Diéták hipertóniásoknak

Egy kis diétával sokat lendíthetnek egészségi állapotukon a magas vérnyomásban szenvedő betegek is, de nemcsak nekik, hanem a hipertóniára hajlamos embereknek is ajánlott, hogy az étrendjüket tudatosan alakítsák. Megfelelő táplálkozással a kezdődő magas vérnyomás ugyanis még korrigálható, és elkerülhetjük azt, hogy már csak gyógyszerekkel tudjuk normális korlátokon belül tartani az értékeinket.

A magas vérnyomás kialakulásának számos oka lehet – ezek közül a helyes életvitel a szakemberek szerint döntő jelentőségű. Nem mindenkinek nyújt persze védelmet a hipertónia ellen, ha egészségesen és mértékletesen táplálkozik és rendszeresen sportol, hiszen a betegség mögött genetikai okok vagy más betegségek is meghúzódhatnak, de a magas vérnyomással élő felnőttek többségénél a jó diéta akár életmentő is lehet.

Diéták hipertóniásoknak

Nem fogunk világrengető bölcsességgel előállni: a magas vérnyomás kialakulása ellen ugyanis nem kell semmiféle távol-keleti csodagyökér vagy titokzatos bogyó az amazóniai esőerdő mélyéről – egyszerűen csak kiegyensúlyozott étrendre van szükség. De milyen egy kiegyensúlyozott étrend?

Egyél helyesen – gyakran, keveset, sokfélét!

A táplálkozástudomány szakemberei szerint az táplálkozik helyesen, aki keveset és gyakran eszik, magyarul minden nap legalább négy vagy öt alkalommal ül asztalhoz, és sosem úgy kel fel mellőle, hogy degeszre van tömve a bendője. Fontos részlet bújt meg itt: mégpedig az, hogy “asztalhoz ülünk”. Nem mindegy ugyanis, hogy az étkezések milyen körülmények között zajlanak: a kutyafuttában elköltött ebéd egy gyors étteremben vagy az autóban elfogyasztott szendvics a reggeli csúcsforgalomban – hiába tartalmaz egészséges alapanyagokat – nem tesz jót a szervezetnek. Étkezni nyugodtan kell, az ételt alaposan megrágva, kizárva lehetőleg minden stresszt és kellemetlenséget.

A második alapszabálya az egészséges étkezésnek, hogy nem csupán gyakran – naponta 4-5 alkalommal –, hanem rendszeresen kell enni, tehát a vacsorára, ebédre és a többi étkezésre is minden nap lehetőleg ugyanabban az időben kerítsünk sort. Ez már önmagában nyugtatóan hat a szervezetre, csökkenti a stressz szintjét, ami egyébként a másik komoly rizikófaktor a hipertónia kialakulásában.

Végül pedig arra kell odafigyelni, hogy mit eszünk. A menü legyen a lehető legváltozatosabb: szerepeljenek benne bőven zöldségek és gyümölcsök, halételek, magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, sovány húsok, összességében pedig legyen gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, fehérjében és rostokban. Káliumban gazdag például a banán, a paradicsom, a bab, és a hal, kiváló magnéziumforrás a kesudió, a mandula, a tökmag, az étcsoki, a spenót, kalciumot pedig leghatékonyabban a tejtermékekből, szardíniából, szezámmagból, petrezselyemből, rukkolából szerezhetünk be. (Egyébként a magnézium különösen fontos a nőknek: mivel csökkenti a menstruációs görcsöket és a feszültséget is oldja, ráadásul terhesség alatt rendkívül fontos a vetélés, koraszülés és terhességi magas vérnyomás kialakulása ellen.)

Diéták hipertóniásoknak

A diétás recepteket tehát egy kis fantáziával magunk is megszerkeszthetjük a fenti szempontokat figyelembe véve, csupán arra kell figyelnünk, hogy az értékes tápanyagok a különféle zöldségekben a hőkezelés hatására teljesen vagy nagyrészt tönkremennek. Ezért a zöldségeket érdemes nyersen vagy csak enyhén párolva szervírozni.

Tabuk és tiltott szerek

A magas vérnyomással küzdők számára természetesen tabunak számító élelmiszerek és élvezetek is vannak. Ilyen például a dohányzás, az alkoholfogyasztás – legalábbis ha túlzásba visszük –, a serkentő- és kábítószerek élvezete. Alkoholból napi 10-20 gramm még megengedhető a nőknél, férfiaknál pedig ennek másfélszerese is “elmegy” még. A zsíros ételeket – a finom szalonnákat, a tepertőt, a kemencés csülökpörköltet és társaikat – sajnos szintén le kell venni az étlapról, ahogy a sóbevitelt is radikálisan korlátozni kell (napi 3,8 gramm a maximális megengedett mennyiség, míg a szaftos húsfélékkel bevihető koleszterint 300 mg alatt kell tartani).

És ha nem?

Ha nem vesszük komolyan az étkezési és életmódtanácsokat, akkor hosszú ideig semmi különös nem történik. A magas vérnyomás ugyanis nem fáj (egy kis reggeli fejfájást tapasztalhatunk legfeljebb az elején), még akkor sem, ha már kialakult, viszont szépen lassan és biztosan rombolja a szervezetet. Lehet, hogy miközben mi a markunkba nevetünk, és fölényesen legyintünk a diétákra, a hipertónia már szépen kikezdte az érrendszert, és küszöbön áll egy szív- vagy agyi infarktus. Másrészt ha ez el is kerülne minket, a tartóssá vált magas vérnyomást akkor is kezelni kell, és előrehaladott állapotnál már csak gyógyszerekkel tartható karban. Modern okosgyógyszerekkel ez viszonylag kíméletesen és személyre szabottan megoldható, és ezek az innovatív terápiák képesek megfelelő életminőséget biztosítani, de nyilvánvalóan komfortosabb az élet úgy, ha kezelés helyett inkább megelőzzük a betegséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top