Egészség

Tudtad? Laktóz- vagy gluténérzékenység után is jár az adókedvezmény

Tudsz róla, hogy alanyi jogon jár az adókedvezmény, ha orvosilag igazolhatóan laktóz-, illetve gluténérzékenységben szenvedsz? Az adókedvezményt visszamenőleg is kérheted az éves bevallásod alapján.

Tudtad, hogy bizonyos betegségek után adókedvezmény illet meg? Ha laktóz- vagy gluténérzékenységben szenvedsz és erről orvosi igazolásod is van, visszamenőleg is érvényesítheted a személyi adókedvezményt.

Minderről a Szja. törvény 40 §, (2). bekezdése rendelkezik:

40. § Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg (személyi kedvezmény).
(2)Súlyosan fogyatékos személynek azt kell tekinteni, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban részesül.

 
Tudtad? Laktóz- vagy gluténérzékeny után is jár adókedvezmény

Jogosult vagy?

Tudnod kell azt is, hogy nem támogatásról vagy segélyről van szó, hanem a megszerzett jövedelmet terhelő adódat csökkentheted ezzel az adókedvezménnyel. Így, ha jövedelemmel nem, vagy kizárólag adómentes jövedelemmel rendelkezel, személyi adókedvezményt sajnos nem vehetsz igénybe. Akkor sem veheted igénybe, ha a gyermeked a laktóz- vagy gluténérzékeny.

A teljesség igénye nélkül, akkor vagy jogosult az adókedvezményre, ha ezek valamelyike érint:

  • E73 Laktóz intolerancia
  • E730 Veleszületett laktóz-hiány
  • E731 Másodlagos laktóz-hiány
  • E738 Egyéb laktóz intolerancia
  • E739 Laktóz intolerancia, k.m.n.
  • K904 Felszívódási zavar intolerancia miatt, m.n.o.
  • K908 Egyéb felszívódási zavar

A betegség kódja alapján egyszerű megkeresni az érzékenységet, így ha az szerepel a listán, jár az adókedvezmény.

További cikkek laktóz- és gluténérzékenység témákban az NLCafén:

Forrás: Laktózérzékeny

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top