Egészség

Véresen komoly változás: könnyebb lesz a véradás

Amikor szinte lasszóval kell véradót fogni, luxusnak tűnik valakit csupán amiatt elutasítani, mert éppen nincsen nála a tajkártyája. Te is segíthetsz – adj vért!

Egészen friss történet, hepienddel: Gábort megkérte barátja, hogy menjen el vért adni, amivel egy rokon műtétjét segíthetné. Gábor el is ment, bemutatta a személyi igazolványát, ám tajkártya híján végül mégis elküldték a véradásról, nem kellett a vére.

Az index.hu kedd reggel írta meg a sztorit, és délutánra csoda történt. Az Országos Vérellátó Szolgálat a magyar közigazgatásban egyedülálló módon nagyon gyorsan kijavította a hibát: megváltoztatták a szabályokat, így július elsejétől az is adhat vért, aki csak bemondja a tajszámát, többet nem követelik meg a tajkártya felmutatását.

 

Véresen komoly változás: könnyebb lesz a véradás

Jákó Kinga, OVSZ: Ezentúl bemondásra is elfogadják a vérünket

A mostani előírások szerint a tajszám nyilvántartása szükséges a véradáshoz, de az OVSZ adatbázisának mérete, és a tajszám logikai felépítése miatt az ellenőrizhető akkor is, ha azt csak fejből mondja be a leendő véradó – írta az OVSZ. Ezt és az életben tapasztalt gyakorlatot alapul véve 2015. július 1-­től az OVSZ informatikai rendszerébe a tajszám rögzítése a véradó által bemutatott igazolvány, irat, lelet stb., vagy a tajszám véradó általi bemondása alapján is megtörténhet.

Jákó Kinga, az OVSZ főigazgatója ettől függetlenül azt kéri, hogy a véradóknál legyen tajkártya, vagy annak másolata, ami lehet akár egy okostelefonos fénykép is. 

További NLCafé-cikkek a témában:

Forrás: index.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top