Egészség

Spórolniuk kell a vérrel a magyar kórházaknak

Egyre több és több vérre lenne szükség, ám a véradók száma hazánkban nem nő.

Magyarországon hosszú évek óta stabilan a lakosság 3 százaléka önkéntes véradó.Tavaly a Vöröskereszt összesen 13 750 véradást szervezett, ezeken összesen 412 174-en adtak vért, közülük 56 078-an első alkalommal – írja a Napi Gazdaság. A nyári hónapokban az átlagosnál kevesebb a véradó, a Vöröskereszt ezért fesztiválokon, vízpartokon, rendezvényeken is szervez véradásokat.

Azért, hogy megfelelő mennyiségű vér álljon a kórházak rendelkezésére, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) felel. Nagy Sándor az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese a lapnak úgy nyilatkozott: egyre több vérre van szükség, azonban a véradók száma stagnál, ezért az egészségügyi intézményeknek sokkal takarékosabban kell felhasználniuk a rendelkezésre álló vért. Ennek egy módja, hogy gyakrabban alkalmaznak úgynevezett vértakarékos eljárásokat.

Bár hivatalos adat erről nem áll rendelkezésre, de évente nagyjából tízezer egység vért kell leselejtezni azért, mert lejárt a szavatossága, ez nagyjából az ország egyheti vérszükségletének megfelelő mennyiség.

Fontos változás, hogy július 1-jétől csak a személyi igazolványt és a lakcímkártyát kell felmutatniuk a véradásra jelentkezőknek, a tajkártyát már nem, így egy bosszantó adminisztratív akadály elhárult a potenciális véradók elől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top