Egészség

Immunbetegség okozta a két szír gyerek sérüléseit

Égen-földön keresték a segélyszervezetek azt a két szíriai gyereket, akiket jelenleg a budapesti Bethesda Gyermekkórházban ápolnak.

A budapesti Bethesda Gyermekkórházban ápolt Mohamed és egyéves öccse azóta érdekesek a jogvédők, újságírók és európai parlamenti képviselők számára, mióta augusztus másodikán a Deutsche Morgenpost fotót közölt sérüléseikről azzal, hogy Aleppó bombázásakor sebesültek meg. A magyar kórházban kiderült, a gyerekek sebeit velük született rendellenesség okozza.

Immunbetegség okozta a két szír gyerek sérüléseit

 

A két fiút múlt hét közepén, a határról vitték sürgősségi ellátásra a szegedi klinikára. Itt megállapították, hogy ki vannak száradva, és súlyos, életveszélyes bőrfertőzéseik vannak. Csütörtök óta mindketten a Bethesda Gyermekkórház égéssérült gyermekeket gyógyító központjában fekszenek, megfelelő körülmények között. 

Dr. Kostyál Erika osztályvezető főorvos elmondta, hogy bár égési sérüléseik nincsenek, veleszületett betegségük miatt életveszélyes az állapotuk. A kór miatt hiányzik egy speciális fehérjeréteg a bőrük és szöveteik közül, ezért a legkisebb mechanikai érintkezés is hámsérülést okoz náluk. Jelenleg súlyos vérmérgezésük van, amit antibiotikum-kúrával kezelnek.

Ellátásukhoz teljes higiéniára van szükség, emiatt csak orvosi kísérettel szállíthatóak. Amióta a Bethesda kórházban kezelik őket, állapotuk javult. Szüleik a gyerekekkel vannak, távlati tervük eljutni Németországba.

További cikkeink a témában: 

A HVG nyomán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top