Egészség

Ezek a kontaktlencse előnyei

A kontaktlencse már eléggé elterjedt, de sokaknak még mindig furcsa, hogy van, aki ezt viseli szemüveg helyett. Bloggerünk elmeséli, miért szereti jobban.

Nekem sajnos veleszületett problémám a gyenge szemem. Az általános iskolát már szemüvegben kezdtem, csúfoltak is eleget miatta. Még nem voltak ilyen szép, dizájnos darabok, csak az SZTK-keret. 

A gyerekkoromban engem ért negatív hatások miatt kontaktlencse párti lettem. Valamint a munka miatt is kényelmesebb viselet számomra. Nyáron nem csúszkál folyton az arcomon a meleg miatt, télen nem párásodik be, ha belépek valahova.

Nálam sajnos sokat számít a dioptria is, hiszen mint tudjuk, minél erősebb, annál vastagabb és nehezebb egy szemüveg – még a mai modern technika ellenére is. Valamint nem elhanyagolható szempont az esztétikum sem.

Úgy vettem észre, a lencse a látásélmény terén is előnyösebb. Különösen igaz ez magas dioptriaszám esetén. Míg a szemüvegnek kis térszűkítő és -torzító hatása van, addig a kontaktlencse minőségileg jobb képet ad. Tulajdonképpen pont olyan kép keletkezik, mint amilyet ép szemmel is látnánk.

Döntő szempont nálam ezenkívül az is, hogy a beteg sem tudja lekapni rólam. Meg egyáltalán: nagyobb szabadságot ad.

A kontaktlencse előnyei

Mit kell tenni, ha kontaktlencsét szeretnénk?

Ha úgy döntünk, hogy kontaktlencsét fogunk hordani, mindig el kell mennünk szemorvoshoz vagy kontaktológushoz, hiszen a lencsének személyre szabottnak kell lennie. Veszélyes lehet a szemüvegünk dioptriaszámának megfelelő lencsét rendelni a neten vizsgálat nélkül, hiszen a kettő nem ugyanaz.

Minden egyes kontaktlencse értékei egyediek a dioptriát, a bázisgörbületet és az átmérőt illetően. Ezek megállapításán túl általános szemészeti vizsgálat keretében azt is meg kell vizsgálni, hogy a szemünk egyáltalán alkalmas-e a kontaktlencse-viselésre.

Előfordulhat például, hogy a szemünknek olyan veleszületett rendellenessége van, amely lehetetlenné teszi a lencseviselést. A ma gyakran előforduló szemszárazság például nagyon megnehezíti, mert a kontaktlencse mint idegen test irritálja az amúgy is száraz szaruhártyát, és krónikus gyulladást okozhat rajta.

Az orvos arról is elbeszélget veled, hogy pontosan milyen igények kerülnek nálad előtérbe:

  • Teljesen le szeretnéd cserélni a szemüveged, vagy csak alkalmanként szeretnéd viselni?
  • Azt is jó tudni, mi a foglalkozásod: Sokat dolgozol monitor előtt, esetleg poros környezetben tevékenykedsz? Netalán sokat éjszakázol, napi több mint 16 órát használod aktívan a szemed?

Ezek a kérdések mind-mind azért vannak, hogy egyéni életvitelednek megfelelő, valamint a szemed egészségét előtérbe helyező lencsét találjatok.

A vizsgálat végén kapsz egy próbalencsét, amely kb. fél óráig fenn marad, ennyi idő alatt általában kiderül, megfelelő-e az erőssége, kényelmesen illeszkedik-e, jó látásélményt nyújt-e. Nem maradhat el a betanítás sem: Lépésről lépésre megmutatják, hogyan kell felhelyezni, kivenni, tárolni és tisztítani a lencsét. Azt, hogy mennyi ideig használhatjuk egyfolytában a lencsét, mindig elmondja az orvos, illetve rajta kell lennie a dobozon.

Hogy milyen szabályokat kell betartani a kontaktlencsét viselőknek? Tudd meg az Ápolónő blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top