Egészség

HPV elleni oltás: októbertől adják be az iskolákban

A HPV elleni védőoltás már kötelezően ajánlott. Októbertől kezdik beadni az oltásokat az iskolákban azoknak a hetedikes lányoknak, akiknek a szülei kérik ezt.

Magyarországon már kötelezően ajánlott a HPV azaz a humán papillomavírus elleni védőoltás, amely fertőzés a méhnyakrák kiváltója lehet. Hazánkban százezer nőből nyolc hal meg méhnyakrák következtében, míg az északi országokban ugyanennyi nőre vetítve csupán egy. A kedvező eredményeket eltérő módon érik el a tagországok. Finnországban például nem az oltásra, hanem a szűrővizsgálatokra helyezik a hangsúlyt, Ausztriában pedig nemcsak a lányokat, hanem a fiúkat is oltják – írja a hirado.hu.

Fotó: MTI/Honéczy Barnabás
Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

Itthon tavaly a szülők jelentős része, több mint 77 százaléka kérte gyermeke beoltását, számolt be Danielisz Ágnes, az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője a Kossuth Rádió Szombat reggel című műsorában.

A kormány tavaly döntött úgy, hogy ingyenes biztosítja a 7. osztályba járó lányoknak a méhnyakrák elleni oltást. Az védőoltást kilencéves kortól lehet beadni. Idén októbertől kezdik meg az oltások beadását az iskolákban, a második vakcina beadása jövő áprilisban lesz esedékes.

Danielisz Ágnes ismertette, hogy ez egy viszonylag új oltóanyag, bár világszerte már több tízmillió nőt oltottak be, s ennek alapján állítható, hogy hatásos és biztonságos a vakcina. Arról azonban még nincsenek pontos adatok, hogy milyen hosszú távon ad védelmet. Úgy tudni, hogy legalább tíz évre, s ez idő alatt nem csökken a védettség szintje. 

Az oltás mellett azonban továbbra is érdemes szűrővizsgálatokra járni. A jelenlegi ajánlás, hogy ha különösebb rizikó nem áll fenn, akkor a 25 év feletti nőknek háromévente szükséges a nőgyógyászati, illetve most már a védőnők által is biztosított méhnyakszűrés.

Még több cikk a HPV elleni oltásról az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top