Egészség

Lassabban érnek ki a mentők, mint tavaly – frissítve!

Romlott a mentők kiérkezési ideje a tavalyi év adataihoz mérve. A 15 perces normaidőt 68 százalékban tartják a korábbi 72 százalékhoz képest. - Az OMSZ válaszával frissítve!

Lassabban érnek célhoz a mentők, mint tavaly: az elvárt 15 percen belüli érkezési arány rosszabb, mint egy évvel ezelőtt. Pedig a kormány hozzávetőleg 15 milliárd forint uniós pénzt hívott le arra, hogy a sürgős hívások 90 százalékánál negyedórán belül megérkezzen a segítség, ám a mentőszolgálat adatai szerint 72,5 százalékról 68-69 százalékra romlott ez a mutató.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) saját, belső statisztikája szerint az év első felében a mintegy félmillió sürgősségi hívásra országos átlagban az esetek 68-69 százalékában sikerült tartani a 15 perces normaidőt. További 25 százalékban fél órán belül értek célhoz, a súlyos betegek hét százalékának viszont még ennél is többet kell várnia – tudta meg a Népszabadság.

Csongrád megyét kivéve az ország teljes területén romlott a mentők kiérkezési ideje

Nemcsak Budapesten romlott a mentők kiérkezési átlaga, a vidéki településeken is hasonló romlás figyelhető meg. Az egyetlen kivétel Csongrád megye, ahol a mutató 1,3 százalékkal javult az elmúlt évhez viszonyítva.

Lassabban érnek ki a mentők, mint tavaly, derült ki az OMSZ statisztikájából

A lassulás oka a mentősök szerint az, hogy nincs elég emberük és autójuk a feladatok zökkenőmentes teljesítéséhez. A műszakokból egyre több orvos és mentőtiszt hiányzik, így pedig képtelenség a sürgős esetekhez elegendő rohamkocsit küldeni.

A támogatásból kell javítani a mentők kiérkezési idején

Az OMSZ a 15 milliárd forintos uniós támogatásból részben a mentésirányítást modernizálta, valamint a lefedetlen területeken 22 új mentőállomás felépítését tervezik, és további hatvanat szeretnének felújítani. Az uniós támogatás feltételei között szerepelt a 15 perces kiérkezési idő legalább 86,5 százalékra javítása és a 740 darab mentőautó felszerelése korszerű informatikai eszközzel, tablettel.

Az OMSZ az alábbi közlemény ismertetésére kérte fel lapunkat:

A Népszabadság a mai számában a mentők kiérkezési időadatait tartalmazó, belső használatú munkaanyagot illetéktelenül megszerezve és félreértelmezve közölt “Hiába az uniós pénz, a mentők lassulnak” címmel a lakosságot félrevezető cikket.  A munkaanyagban szereplő adatok korábbi statisztikákkal való összehasonlításából levont következtetés hibás. Míg például korábban a kiérkezési időt a mentők attól a pillanattól kezdték számolni, amikor a segélyhívást a diszpécser feldolgozta és az adatokat is rögzítette, vagyis a beszélgetés befejeződött, az új számítógépes rendszerben az idő a hívás beérkezésének pillanatától számítódik, ami akár 2-5 perc eltérést is jelenthet. Az újság által idézett adatok azért sem értelmezhetők leegyszerűsítve, mert az OMSZ feladatszáma az elmúlt időszakban jelentősen nőtt, 2014-ben már 1,1 millió esetben kellett segítséget nyújtanunk.

A 15 percen belüli kiérkezések arányának az újság által számon kért, az uniós fejlesztések következtében történő javulása az OMSZ informatikai és infrastrukturális fejlesztéseinek megvalósulását követően, azok együttes eredményeként prognosztizálható, egy éves távlatban.

További mentők témájú cikk az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top